Landelijke politie vraagt hulp van bedrijven

DRIEBERGEN - Het Korps landelijke Politie Diensten (KLPD) verwacht veel van nieuwe, multidisciplinaire teams om zware misdaad te bestrijden en crimineel vermogen af te pakken. Deskundigen uit het bedrijfsleven worden uitgenodigd mee te draaien binnen recherche-eenheden.

Van onze verslaggever Noël van Bemmel
Ruud Bik © anp Beeld
Ruud Bik © anp

Dat verklaarde hoofdcommissaris Ruud Bik op zijn jaarlijkse nieuwjaarsbriefing. Het KLPD bestrijdt georganiseerde criminaliteit en terrorisme, verricht internationaal onderzoek en beveiligt personen.
Het korps heeft twee teams van 30 man opgericht dat analyses gaat maken van het gebruik door verdachten van infrastructuur. Zo kan via het systeem van automatische kentekenherkenning, het bewegingspatroon van iedere Nederlander worden geanalyseerd. Die aanpak leidde afgelopen jaar, bij wijze van proef, tot 44 aanhoudingen onder tussenhandelaren die drugs leverden in Maastricht.

Flexteams
De zogeheten flexteams gaan zich richten op drugshandel, witwassen, mensenhandel en ladingdiefstallen. In eerste instantie verbood een rechter het gebruik van nummerherkenning voor opsporingsdoeleinden, maar een gerechtshof keurde de methode wel goed. Zorgen over privacy wuift Bik weg: 'Wie heeft het nog over Big Brother in deze tijd van Facebook en internet? De overheid moet alle beschikbare informatie kunnen gebruiken om criminelen te pakken.'

Bik wil komend jaar ook meer kilo's, kerels en cash ophalen. Hij hoopt dit jaar 32 miljoen euro crimineel vermogen in beslag te nemen, dankzij twee nieuwe teams bestaande uit FIOD-rechercheurs en leden van de Nationale Recherche. Hun aantal stijgt van 50 naar 70 man. Afgelopen jaar werd 22 miljoen euro aan geld en 11,3 miljoen aan spullen in beslag genomen.

Noordzee
Op de Noordzee wordt het toezicht verscherpt. 'Er komen veel drugs via de vrachtvaart Nederland binnen. Ook hier gaan we betere analyses maken van vaarroutes, verbouwingen en wisselingen van eigenaren.' Op zee komt ook meer aandacht voor blending: het vermengen van chemisch afval met brandstof door schepen. Een subtiele manier om afval illegaal te lozen.

Dit jaar zoekt de politie ook meer samenwerking met het bedrijfsleven. Zo wordt volgens Bik op bestuursniveau gesproken met de banken ING, RABO en ABN Amro over een gezamenlijke bestrijding van cybercrime. De KLPD wil graag dat deze bedrijven IT-specialisten tijdelijk detacheren bij de politie. Die krijgen op hun beurt weer ideeën over preventieve strategieën. Bik: 'Het mes snijdt aan twee kanten.'

De politie gaat ook aankloppen bij enkele hotelketens in Nederland. Volgens Bik leidt een verbeterd toezicht tot een verschuiving van de gedwongen prostitutie naar hotelkamers. Daarbij vinden waarschijnlijk grove misstanden plaats, stelt de hoofdcommissaris. 'De horeca en de hotelbranche geven daartoe gelegenheid. We moeten hen bewust maken van wat er in hun kamers gebeurt.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden