Landelijke partijen keren ons na 8 maart lachend de rug toe

Dit zijn de ingezonden brieven uit de Volkskrant van vrijdag 13 februari.

Gasstrijd

In het artikel 'Gasstrijd tijdbom onder kabinet' (Voorpagina, 12 februari) komt duidelijk naar voren dat de huidige PvdA volledig in de tang zit bij de VVD. Ze regeert mee, maar weet dat het een zinloze strijd is, omdat het allang de gunst van de kiezers heeft verloren.

Met de verkiezingen voor provinciale staten in het vizier, komen landelijke kopstukken ineens massaal opdraven naar het hoge Noorden. Nu Samsom weer. Hij stelt nu dat het ondenkbaar is dat de gaskraan na 1 juli weer vol open gaat. Hoe gek denkt hij dat we hier in het Noorden zijn?

Het argument dat de VVD gebruikt, zal in de hele discussie over de gaswinning uiteindelijk de doorslag geven. Geen gasinkomsten dan geen economische groei en dus nieuwe bezuinigingen. Ongetwijfeld zal de PvdA ons na 18 maart uitleggen dat dit jammer genoeg noodzakelijk is voor de toekomst van ons land.

Roelof Teuben, Eelde

Gasstrijd (2)

Laten we als Groningers een duidelijk statement maken door bij de provincialestatenverkiezingen uitsluitend op provinciale partijen te stemmen. Landelijke partijen zoals PvdA en VVD keren ons na 8 maart toch weer lachend de rug toe.

Herman Vogt, Haren

Verpreutsing

Naar aanleiding van de brief 'Nederland verpreutst' van Henri Beuker (O&D, 11 februari) reageer ik met verademing. Deze schrijver slaat de spijker op zijn kop. Door uiterst krampachtig om te gaan met het tonen van het naakte lichaam en de huiver voor alles wat met seks te maken heeft, zadelt de maatschappij jonge mensen op met angst en onzekerheid over hun lichaam en hun gevoelens daarover.

Martijn Verduin, Leidschendam

Onderwijs2032

'In het onderwijs verandert voortdurend van alles, maar niet alles wordt even goed op elkaar afgestemd', onderwijst Paul Schnabel, leider van het Platform Onderwijs2032 (Ten Eerste, 12 februari). Deze uitspraak is een dooddoener van jewelste. Het kabinet, en dan met name Jet Bussemaker en Sander Dekker, lijkt namelijk alle controle en overwicht op het onderwijs te verliezen na een aantal tumultueuze ingevoerde wetten en visieloze ideeën. Hun machtspositie als belangrijkste onderwijsmensen van ons land, lijkt een persoonlijke strijd te zijn geworden op zoek naar eeuwige roem. Helaas met het onderwijs als inzet én potentieel verliezer.

Het scheppen van randvoorwaarden voor goed onderwijs lijkt overboord te zijn gegooid. 'Het moet eindelijk gaan over inhoud', volgens Dekker. Helaas heeft hij niet in de gaten dat een toekomstgerichte inhoud enkel kan worden gerealiseerd wanneer juist de randvoorwaarden op orde zijn. Denk hierbij aan de huisvesting, groepsgrootte, meer tijd voor de realisatie van vernieuwingen en het bijbehorende kostenplaatje.

Pas wanneer dit besef handen en voeten krijgt, mag de heer Dekker zijn eigen tegeltjeswijsheid etaleren. 'Doe alleen waarvan je zeker weet: dit helpt mijn leerlingen vooruit', is daar een goed voorbeeld van. Gemakkelijk gezegd, maar nog lang niet uitgevoerd.

Pascal Cuijpers, docent Beeldende Vorming, Herten

Onderwijs2032 (2)

Op initiatief van staatssecretaris Sander Dekker denken we via het digitale Platform Onderwijs2031 na over de toekomst van het onderwijs (Ten Eerste, 12 februari). Tegelijkertijd worstelt de Nederlandse samenleving met de problematiek van radicalisering en botsende normen en waarden. Volgens mij is de tijd nog nooit zo rijp geweest voor het seculariseren van het onderwijs.

Voor alle duidelijkheid: godsdienstvrijheid is een groot goed dat moet worden gekoesterd, maar religieus onderwijs en religieuze opvoeding kunnen 's avonds en in het weekend plaatsvinden en behoren niet thuis in het onderwijs van een democratische en seculiere samenleving. Godsdienstig onderwijs voedt de bron van verdeeldheid in onze maatschappij. Het is te hopen dat Platform Onderwijs2032 Nederland eindelijk verlost van dit juk uit een verzuild tijdperk.

Natasha de Graaf, Nieuw-Vennep

Piep throat

Hierbij een ongevraagd en gratis advies voor 'hese corpsmeisjes' (V, 11 februari). Ga aan de bar staan en haal weinig adem waarbij je de schouders niet optrekt, maar de buikwand iets naar buiten laat komen. Probeer vervolgens niet boven de herrie uit te schreeuwen, maar spreek energiek ín het geluid. Het liefst op dezelfde toonhoogte en bij voorkeur richting de punt van je neus. Succes!

Maria Rondèl, zangpedagoge, Noordbeemster

Declaraties Verheijen

VVD- Kamerlid Mark Verheijen blijkt declaraties te hebben ontvangen waarop hij geen recht had (Ten Eerste, 12 februari). Hij doet hier laconiek over en vindt het geen halszaak en niet onoorbaar. Ook de VVD-top, zoals premier Mark Rutte en fractievoorzitter Halbe Zijlstra, vinden de berichtgeving over de onjuiste declaraties nogal over de top. Als een rijksambtenaar foute declaraties - bedoeld of onbedoeld - indient, worden echter disciplinaire maatregelen getroffen. Zelfs ontslag kan volgen. Is dit meten met twee maten? Ik heb geen goed woord over voor de wijze waarop VVD'ers reageren op deze hele gang van zaken.

E. Bleidiek, Neeritter

Declaraties Verheijen (2)

Een VVD-politicus steelt geld via declaraties, is daarmee een dief, maar mag gewoon door, nog uit de wind gehouden door onze premier. Maar wee de man die een brood steelt in een winkel en gepakt wordt: in de boeien afgevoerd, voorgeleid en een strafblad mee. Vrouwe Justitia zou een blinddoek op hebben. Ja, ammehoela.

Nikita Nomi, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden