Landelijke database voor graffiti moet pakkans vergroten

Vanaf volgend jaar neemt de politie straattekeningen op in een landelijk systeem. Of dat effectief is, is onzeker...

Van onze verslaggeefster Samira Ahli

Amsterdam De politie gaat de strijd aan met graffitispuiters, zo werd maandag bekend. Volgend jaar moet er een landelijke database komen waarin tags, throw-ups, pieces en andere tekeningen worden opgenomen, met informatie over de daders en de locaties waar zij actief zijn.

Twee jaar geleden verhief toenmalig minister van Justitie Donner de aanpak van graffiti tot prioriteit. De ongevraagde muurschilderingen zouden het gevoel van onveiligheid verhogen, de buurt doen verloederen en bovendien miljoenen euro’s kosten aan schoonmaakwerkzaamheden.

Het nieuwe registratiesysteem moet worden opgezet door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). ‘We verwachten dat het systeem in de loop van volgend jaar in gebruik zal zijn’, zegt een woordvoerster. Of registratie de pakkans van graffitivandalen zal vergroten, weet het CCV echter niet. De enige bestaande databank is die van de politie Haaglanden. Daar worden foto’s genomen van graffiti in de hoop de makers te kunnen achterhalen. Tot dusver blijft de pakkans gelijk, 15 procent.

Toch vindt het CCV dat er op nationaal niveau moet worden geregistreerd. ‘Alles wat je kunt doen om de overlast tegen te gaan, moet je ook doen.’

Uit onderzoek van de Leidse criminoloog Gabry Vanderveen, blijkt dat niet alle graffiti het gevoel van onveiligheid vergroot. ‘Het hangt er maar van af wat er staat en waar dat staat’, zegt zij. Vanderveen ziet liever dat het project in Den Haag eerst wordt geëvalueerd, voordat geld wordt besteed aan een nieuw project. ‘In de graffiticultuur zou het best aanzien kunnen geven om veel in zo’n bestand voor te komen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden