Nieuws

Landbouw-voorman: stikstofuitspraak rechter is ‘keiharde tegenvaller’

Een rechterlijke uitspraak over stikstofuitstoot is ‘een keiharde tegenvaller voor de melkveehouder die geïnvesteerd heeft om stikstof te reduceren’. Dat liet voorzitter Sjaak van der Tak van de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland zaterdag weten. Volgens Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) legt de uitspraak ‘opnieuw een bom onder het stikstofbeleid’.

Redactie
Sjaak van der Tak, voorzitter van de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland. Beeld ANP
Sjaak van der Tak, voorzitter van de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland.Beeld ANP

De uitspraak vrijdag van de voorzieningenrechter in Noord-Nederland komt erop neer dat de provincie Friesland een melkveehouder geen vergunning mag geven voor uitbreiding, hoewel de boer maatregelen heeft getroffen om de stikstofemissie te verminderen. Volgens MOB, dat de rechtszaak had aangespannen, heeft de uitspraak verstrekkende gevolgen en zullen er ‘vrijwel geen nieuwe uitbreidingen van veehouderbedrijven meer worden toegestaan’.

LTO is zo geschrokken van de uitspraak dat Van der Tak oproept tot spoedoverleg met het ministerie van Landbouw. Dat overleg komt er komende week, meldt de organisatie. Op dit moment bestudeert de belangenorganisatie de uitspraak.

MOB vocht onder leiding van voorzitter Johan Vollenbroek in 2019 met succes bij de Raad van State het gehanteerde stikstofbeleid aan, het programma Aanpak Stikstof (PAS). Daardoor kwamen talloze bouw- en andere projecten stil te liggen.

Effect

De rechtbank zette vrijdag een streep door de vergunning omdat de rechter er niet van overtuigd is dat de zogenoemde emissiereductietechnieken genoeg effect hebben. Het gaat bijvoorbeeld om het gebruik van luchtwassers, die ammoniak zuiveren uit de lucht van een stal. Onderzoeken van de Wageningen Universiteit en het CBS zouden hebben aangetoond dat er ‘ernstige twijfels’ bestaan over de werking van dit soort technieken in veestallen.

Volgens de provincie Friesland had het staltype dat de boer wilde gebruiken geleid tot een lagere emissie. Dat zou een stalsysteem worden met een roostervloer, voorzien van rubbermatten en composietnokken met een hellend profiel, kunststofcassettes met kleppen in de roosterspleten en met een mestschuif of mestrobot, zo valt te lezen in het rechtbankverslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden