Landbouw EU klimt volgens Byrne uit dal omhoog

De crisis in de Europese landbouwsector is over haar hoogtepunt heen. De consumptie en de prijzen zijn zich aan het herstellen....

Er heerst bovendien optimisme over de ontwikkeling van de twee grote veeziekten die Europa teisteren: de gekke-koeienziekte (BSE) en mond- en klauwzeer (MKZ). Europees Commissaris Byrne, verantwoordelijk voor de bestrijding van deze epidemieën, verklaarde dat in het meest getroffen land, Groot-Brittannië, de snelle uitbreiding van MKZ tot staan is gebracht. 'Het is nog niet volledig onder controle, maar we zien wel dat de trend zich stabiliseert', zei Byrne gisteren na afloop van een vergadering van de Europese ministers van Landbouw in Luxemburg.

De Europese burgers zijn bovendien weer iets meer vlees gaan eten. Op het hoogtepunt van de crisis was de consumptie 27 procent lager dan normaal. Inmiddels is dat cijfer gezakt tot 18 procent. Maar de Europese veeboeren zullen vooral worden geholpen door het nieuws dat Rusland zijn grenzen opnieuw openstelt voor Europees vlees. Het land is goed voor bijna de helft van de Europese rundvleesexport en eenderde van de uitvoer van varkensvlees.

Overigens zullen Nederlandse boeren voorlopig niet kunnen profiteren van de Russische maatregel. Alleen landen die niet zijn getroffen door mond- en klauwzeer mogen exporteren. De export uit Nederland blijft voorlopig verboden.

Minister Brinkhorst was na afloop verheugd dat zijn plan voor een grote Europese conferentie over de bestrijding van de MKZ door zijn collega's werd overgenomen. Die conferentie wordt waarschijnlijk eind dit jaar onder Belgisch voorzitterschap gehouden. De bedoeling is om lessen te trekken uit de MKZ-crisis, aldus Brinkhorst. Vooral het principe van niet-vaccinatie wordt ter discussie gesteld.

Brinkhorst kondigde gisteren ook aan dat hij afziet van een voorgenomen rechtszaak tegen de Europese Commissie. 'Nu niet opportuun', zei hij. In januari vertelde hij naar de Europese rechter te willen stappen vanwege een omstreden besluit over een opkoopregeling voor het overschot aan vee.

Volgens hem was dat besluit niet langs democratische weg genomen. Hij zei gisteren echter het nut van de rechtszaak in twijfel te trekken, 'in deze tijd van grote gezondheidsproblemen van dieren, waarin de samenwerking met de Europese Commissie zo goed en zo belangrijk is'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden