Landarbeiders doen gevaarlijk werk voor heel weinig geld

Of het nu om het planten van rijst gaat in Vietnam, het snijden van suikerriet in Brazilië of misschien ook het rooien van aardappelen in Groningen....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

Deze conclusie trekt de internationale arbeidsorganisatie (ILO) in het maandag gepubliceerd rapport 'Loonwerkers in de landbouw'. De groei van de wereldhandel heeft zich volgens de ILO nog niet vertaald in betere werkomstandigheden en salarissen van de landarbeiders.

Volgens het rapport is ongeveer de helft van de beroepsbevolking in de wereld in de landbouw werkzaam. Velen ontvangen een loon dat lager is dan het bestaansminimum.

De wereldhandel in landbouwproducten is vorig jaar naar schatting met 3 procent gestegen, maar de lonen van de arbeiders in de landbouw zijn gelijkgebleven of gedaald, in sommige gevallen met 30 procent. Dit is des te schrijnender omdat landarbeiders aan talrijke risico's blootstaan en onder 'onmenselijke' omstandigheden moeten werken.

De ILO maakt zich 'ernstige zorgen' over de groei van het aantal vrouwen en kinderen dat in de landbouw actief is. De ILO schat dat 20 tot 30 procent van de arbeiders vrouwen zijn. 40 Procent bestaat uit kinderen. In sommige Aziatische landen is dat zelfs 80 procent. Dat is een schending van de internationale overeenkomsten die kinderarbeid verbieden en een belemmering voor de ontwikkeling van de kinderen.

Volgens de ILO is bovendien het aantal ongelukken in de landbouw hoger dan in andere sectoren van de economie. Vele ongelukken hebben te maken met bestrijdingsmiddelen. Zo wordt het aantal ongelukken met deze middelen in de Verenigde Staten op twintig- tot dertigduizend geschat. De ILO schat het totaal aantal gevallen van vergiftiging in de landbouw op 2,5 miljoen per jaar. Daarbij komen ongeveer veertigduizend mensen om.

'Veel werknemers zijn analfabeet. Zij kunnen de labels op de verpakkingen van chemische producten niet lezen. Ze moeten deze producten over de velden uitstrooien zonder enige bescherming. Wat ze eten en drinken tijdens hun werk wordt vaak gemengd met bestrijdingsmiddelen', concludeert het rapport.

In het rapport roept de arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties op tot actie in alle 156 lidstaten. Tijdens een conferentie van de ILO eind september zullen de conclusies van het rapport besproken worden door dertig belangrijke landbouwlanden.

'Onze boodschap is dat er overal in de wereld arbeiders in de landbouw in armoede verkeren. Niet alleen in Afrika, Azië en het Caribisch gebied, maar ook in Noord-Amerika en Oost- en West-Europa'. zegt Philippe Egger, samensteller van het rapport.

De werknemers in de landbouw zorgen dat de wereldbevolking te eten heeft, maar ze zijn slecht georganiseerd. Slechts weinig zijn lid van een vakbond, waardoor collectieve onderhandelingen over een verbetering van de arbeidsomstandigheden moeilijk zijn.

Volgens Egger leeft een op de twee werknemers in de landbouw in armoede. In vier van de tien landen is het loon van de landbouwwerknemers lager dan het bestaansminimum.

Over het algemeen werken mensen in de landbouw relatief veel langer. Ze werken onder moeilijke omstandigheden, in de buitenlucht en met gevaarlijke machines.

De arbeidsinspectie is zelden actief, hoewel er in vele landen formeel wel eens arbeidsinspectie bestaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden