nieuwslancering Rosalind Franklin

Lancering Europees Marskarretje uitgesteld tot 2022, mede door coronavirus

De lancering van het Europese Marswagentje Rosalind Franklin wordt uitgesteld tot 2022. De betrokken ruimtevaartorganisaties denken dit jaar onvoldoende tijd te hebben om de benodigde tests te voltooien voor een veilige lancering.

George van Hal
Computertekening van de Rosalind Franklin. Beeld ESA
Computertekening van de Rosalind Franklin.Beeld ESA

Donderdag maakten de Europese en Russische ruimtevaartorganisaties ESA en Roscosmos bekend dat de Rosalind Franklin, onderdeel van de zogeheten ExoMars-missie, pas over twee jaar richting de rode planeet zal vertrekken. Volgens de agentschappen is meer tijd nodig om zeker te zijn dat alle onderdelen van de wagen goed werken. De Rosalind Franklin, die op Mars moet gaan speuren naar bewijs van leven, is vernoemd naar de Britse chemicus die de structuur van ons dna in kaart bracht.

Een van de redenen dat men nu vreest de oorspronkelijke lanceerdatum later dit jaar niet te halen, is het coronavirus. Dat virus ontwikkelde zich de afgelopen weken van mysterieuze longziekte in China tot een wereldwijde pandemie die nu ook Europa in haar greep houdt. Door de aangekondigde reisbeperkingen zouden experts in de knel komen met de benodigde tests van hard- en software.

‘We willen honderd procent zeker zijn dat deze missie een succes wordt. Er is geen ruimte voor fouten. Verder onderzoek moet zorgen voor een veilige reis en de best mogelijke wetenschappelijke resultaten op Mars’, zei ESA-hoofd Jan Wörner op een speciaal ingelaste persconferentie.

Het was al langer bekend dat het wagentje problemen had met de parachutes die het moesten afremmen bij zijn afdaling naar het planeetoppervlak. Maar juist die problemen lijken nu voorbij te zijn, melden de organisaties. De parachutes worden in maart in de Verenigde Staten getest tijdens een afdaling van grote hoogte.

Leven op Mars

Hoofddoel van de ExoMars-missie is controleren of op de rode planeet ooit leven is geweest. Ook willen wetenschappers beter in kaart brengen hoe Mars, eens een blauwe planeet tjokvol water, veranderde in de woestijnplaneet die we vandaag de dag zien. De Rosalind Franklin heeft daarvoor straks onder meer een boor aan boord waarmee het wagentje diepere grondlagen kan verkennen. Ook beschikt het over een soort mini-laboratorium waarin direct naar bewijs voor (oud) leven kan worden gezocht.

De nieuwe lancering zal nu naar verwachting plaatsvinden tussen augustus en oktober 2022. Eerder is niet mogelijk omdat vaartuigen bij lancering naar Mars moeten wachten op een gunstige locatie van de planeet. Geschikte lanceervensters duren slechts tien dagen en komen maar eens in de twee jaar voor.

Lees meer over Mars

Nasa presenteert scherpste foto ooit van het Marsoppervlak. 1,8 miljard pixels telt een nieuwe foto, samengesteld uit ruim duizend afzonderlijke kiekjes geschoten door Nasa’s Marswagen Curiosity. Het resultaat is de scherpste foto ooit van het oppervlak van de rode planeet.

Marswagentje Opportunity (2004 - 2019), het ‘golfkarretje’ dat ons een blik gunde op de spectaculaire vlakten van de rode planeet. Vijftien jaar lang betoverde hij de mensheid met ongekend scherpe beelden van onze buurplaneet Mars. Daarmee hield hij het veel langer vol dan tweelingbroer Spirit, die in 2011 de geest gaf. Toch viel ook het doek voor robotwagen Opportunity. Een stofstorm maakte een einde aan een leven in dienst van de wetenschap.

‘Robotseismoloog’ InSight geland op Mars. Het apparaat moet de geheimen van het diepste binnenste van de planeet onthullen.

Groeten van Mars; het weer valt nogal tegen. Waar het ene Marskarretje bijna bezwijkt onder een zandstorm groter dan Rusland, maakt het andere nog vrolijk selfies. Of nou ja, vrolijk...

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden