Lance Armstrong vallen? Lance kán helemaal niet vallen!

Bijna iedere wielerliefhebber worstelt deze dagen met het grote probleem van de Tourtoto: 189 namen grijnzen je aan en je weet zeker dat de Tourwinnaar ertussen zit; maar wie is het?...

Woensdagavond zat ik in het Tourforum van echte wielerkenners van het radioprogramma-Langs de Lijn. De eerste vraag van de presentator was wie de Tour zou gaan winnen. Omdat elke twijfel op zo'n moment fataal is en bewijst dat je helemaal geen echte wielerkenner bent maar een huis-tuin-en-keukenmeeprater, antwoordde ik met grote stelligheid: Lance Armstrong gaat de Tour winnen.

Gelukkig zeiden de andere twee Tourkenners, de oud-renner Steven Rooks en Langs de Lijn-Tourverslaggever Gio Lippens, daarna ook dat Lance Armstrong zeker de Tour zou gaan winnen. We hadden daarna dus verder leuke muziek kunnen gaan draaien. De Tour was beslist. Presentator Robbert Meeder deed nog een poging de boel te redden door te insinueren dat Lance Armstrong zou kunnen vallen.

'Lance kán helemaal niet vallen', zei ik. Rooks en Lippens bevestigden dat Lance niet kan vallen. Hij kon alleen de Tour winnen.

Maar toen moest ik mijn eigen Tourtoto nog invullen. En bij ons op de krant hebben ze de regel dat je van alle kopmannen er maar één mag kiezen. Bij het nalopen van het lijstje smolt mijn zekerheid als sneeuw voor de zon. Ik zag Lance opeens lossen op de flanken van de Galibier, ik zag hem met een hongerklop op de Ballon d'Alsace. En ik zag hem vallen, duidelijk, gewoon op een recht stuk weg in het Centraal Massief. Lance geklopt.

Dat heb ik vaker. Denk ik iets helemaal zeker te weten, sluipt toch de twijfel weer binnen. Ullrich? Of misschien Mayo, Julich, Landis, Basso of Heras. Meer kanshebbers dan ooit, in deze Tour de France, opeens.

Wát? Straks vielen álle kanshebbers uit en won iemand die zelfs helemaal geen kanshebber wás! Moest ik ook de niet-kanshebbers in mijn overwegingen meenemen. Maar wie waren er wel niet allemaal niet-kanshebber? En wie van de niet-kanshebbers had kans te winnen?

Opeens bedacht ik dat de Tour van 2005 de Tour zou worden van de doorbraak van de nieuwe Lance. Natuurlijk. Michael Rogers, met z'n Rotterdamse moeder. Een jonge Tourwinnaar met een Rotterdamse moeder, kon het mooier? Nederland op tweeënhalve Tourzege. Of toch Popovych? Ik zei tien keer achter elkaar Popovych en even voelde ik de ijzersterke overtuiging dat het Popovych zou worden. 'Mancebo!' zei een fluisterend etterstemmetje.

De sprinters: Boonen? Mc-Ewen? Hushovd? Of kwamen er helemaal geen sprints, nu Petacchi niet meedeed en het peloton dus niet bij elkaar was te houden? Ontsnappingen! Natuurlijk, het werd de Tour van de ene demarrage na de andere. Dekker? Mengin? Voigt? Flecha?

En wie werd de Thomas Voeckler van 2005? Voeckler had vorig jaar dagenlang de gele trui in bezit, maar niemand had hem in zijn Tourploeg. Het was absoluut noodzakelijk dit jaar de verrassende gele-trui-rover wél te selecteren. Wie was het? Was het Giunti? Zabriskie? Kroon? Was het Fritsch, Scholz, Grabsch, Sprick of Schrek?

De Tourtoto is een marteling, als je hem tenminste zo serieus neemt als ik. Je zoekt wanhopig naar aanknopingspuntjes, je luistert gretig naar de totowinnaar van vorig jaar, je gooit dobbelstenen in de lucht om de winnende rugnummers voor je op tafel te toveren, je proeft namen op het puntje van je tong: zou híj het kunnen wezen, die mij de voorspoed brengt? Je priemt met wijd geopende ogen in de mist en je ziet niks. Je probeert de toekomst bij de kladden te grijpen, maar de toekomst is een zeepbel.

Mijn buurman Jan K. belde me met de vraag, wie de Tour zou gaan winnen. Dit in verband met de Tourtoto bij hem op de zaak.

'En jij moet het toch wel weten, als echte kenner zijnde', zei hij.

'Armstrong', zei ik. 'Vul maar in: Armstrong. Geen twijfel mogelijk. Vergeet Boonen niet, voor de sprints. En pak Zabriskie mee voor de tijdritten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden