Lamsvlees met venkel

Zo'n twee miljoen moslims zijn sinds een paar dagen op bedevaart in Mekka. Zij doen de hadj, de jaarlijkse grote pelgrimstocht: de vijfde zuil van de islam....

In 1990 ontstond paniek in een tunnel, met als gevolg ruim 1400 doden. In 1994 vielen 270 doden tijdens het rituele stenengooien, in 1997 vlogen tenten in brand (340 doden) en vorig jaar vielen er 120 doden toen een brug bezweek. Pelgrims kookten graag zelf op een primus, maar sinds de brand in het tentenkamp moeten ze het met fast food doen dat op 1500 plekken langs de routes te koop is. Dat gaat in tegen de traditie, omdat pelgrims vooral op het einde van de hadj tijdens het offerfeest graag zelf kookten. Dan herdenken ze dat Abraham bereid was zijn zoon te offeren.

Alle moslims ter wereld, circa een miljard, dienen, indien mogelijk, een heel lam te slachten. Tijdens het offerfeest in Mekka werden vaak zoveel dieren geslacht, dat men geen raad meer wist met de hoeveelheden vlees. Sommige geestelijken hebben daarom voorgesteld een financieel offer te brengen voor goede doelen. Maar dat heeft het nog niet gehaald.

Het probleem is opgelost door het vlees dat niet opgegeten kan worden, in te vriezen en later te verdelen. Vegetarisme komt in de Arabische wereld niet veel voor, ook al omdat er een ketters tintje aan zit: de profeet Mohammed zelf was een groot vleesliefhebber.

Vandaag een Marokkaans recept: lamsvlees met venkel. Tapijtjes van venkelblad worden in de Arabische wereld vaak gebruikt om het vlees op uit te stallen. Venkel en vlees zijn net zo onafscheidelijk als de plastic peterselieroosjes waarmee Nederlandse slagers hun runderlapjes denken op te vrolijken. Maar je kunt venkel ook bij het vlees doen.

Voor twee personen zijn nodig: 250 gram lamsbout zonder been, olie, bloem om het vlees te bestuiven, een snufje gemberpoeder, een plukje saffraan, een plakje citroen, een teentje knoflook, twee gesnipperde uitjes, zout en versgemalen zwarte peper, twee venkelknollen, wat zwarte olijven en wat venkelgroen.

Verhit in een pan de olie en snijdt het vlees in blokjes, doe er zout en peper op, bestuif het vlees met de bloem en braad het vlees aan. Doe er dan de kruiden, de citroen, uitjes en zout bij en pers de knoflook uit. Roer het geheel goed om en doe er dan ongeveer een deciliter water bij. Laat het geheel dertig minuten sudderen.

Snijdt dan de venkelknollen in vieren en laat de venkel nog ongeveer twintig minuten meekoken. Schep het vlees op een bord en doe het kookvocht erover. Versier het geheel met wat olijven en venkelgroen. Pitabroodjes of Marokkaans brood erbij geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden