Lamlendige documentaire over KB

De Koninklijke Bibliotheek. Nederland 3, 21.05 uur...

Nederlandse makers van televisiedocumentaires hebben bijna allemaal op dezelfde school gezeten. Daar hebben ze les gehad van lieden die bij het woord 'boek' hevig schrikken om vervolgens paniekerig hun onderbewustzijn af te grazen in de hoop een beeld op te diepen dat aansluiting vindt bij genoemd object.

Zoals nieuwbakken studenten geschiedenis tegenwoordig niet eens weten wie Napoleon was, zo ontbreekt het de gemiddelde televisiemaker aan ook maar de geringste neiging om zowel zijn eigen geestelijke bagage als die van de kijker te willen verrijken.

Het gevolg is dat we vanavond weer kunnen kijken naar zo'n lamlendige documentaire, waarvan donderdagmorgen met de beste wil van de wereld geen beeld meer valt op te roepen. Terwijl regisseur Jetske Spanjer toch warempel een wereldonderwerp bij de kop had toen zich het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Bibliotheek aandiende. Helaas, Spanjers documentaire doet het voorkomen alsof de KB voornamelijk een niet warm te stoken soos is voor bejaarden en fluisterende zonderlingen.

Niets leren we over ontstaan en geschiedenis van de KB, niets over de schatten die de instelling beheert. Met een half woord wordt verwezen naar de luisterrijke expositie die vanaf volgende week in de Nieuwe Kerk te Amsterdam het jubileum van de KB gaat markeren waarna we langdurig drie achtenswaardige mannen zien sjouwen met een kostbaar boek dat voor een voorbije expositie is bedoeld.

Even gedateerd is het optreden van Heske Kannegieter, organisator van Amsterdamse boekenmarkten en eetfestijnen. Haar plan was om deze zomer een reprise te organiseren van het inhuldigingsdiner dat Koningin Wilhelmina ten deel viel op 6 september 1898. De camera volgt Kannegieter bij haar speurtocht door kranten en kookboeken op zoek naar een raadselachtig onderdeel van het menu. Vergeefs, zij vindt niet wat zij zoekt. De documentaire laat achterwege te vertellen dat het diner (kosten per couvert 360 gulden) geen doorgang vond wegens gebrek aan belangstelling.

Voor de onvermijdelijke opleuking voert Spanjer de even onvermijdelijke Midas Dekkers op. Hij legt de lat niet hoog met boutades als: 'De KB is een veelvraat, dat kan niet goed zijn'. Of: 'Je kunt restaureren wat je wilt maar op een bepaald moment is het, net als met ons, afgelopen'. Naast Dekkers komt Kees Fens aan het woord die nog niet zo lang geleden in deze krant het KB-gebouw vergeleek met een graansilo. Al te vaak zal hij er niet komen, want Fens behoort tot de lezers die hun boeken graag om zich heen hebben, zoals blijkt uit de beelden van zijn prachtige privé-bibliotheek.

Wie had de documentaire dan wel moeten tonen? Paul Schneiders bijvoorbeeld, kenner van Nederlandse bibliotheken. Of Ed van Eeden die nog onlangs een lezenswaardig magazine over de KB publiceerde. En maak me niet wijs dat altijd even enthousiaste en erudiete conservatoren als Clemens de Wolf en Jan Storm van Leeuwen met vakantie waren.

Hub. Hubben

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden