Nieuws

Lale Gül, die kritisch boek schreef over Turks-Nederlandse gemeenschap, ontvlucht ouderlijk huis

Lale Gül, schrijver van een roman over een Amsterdams meisje dat zich losmaakt van de streng islamitische gemeenschap waarin ze opgroeide, heeft haar ouderlijk huis verlaten. Tegen Het Parool zegt ze te zijn verstoten door haar familie.

Niels Waarlo
Lale Gül Beeld Renée de Groot
Lale GülBeeld Renée de Groot

Na verschijning van het boek Ik ga leven, begin dit jaar, ontving de 23-jarige Gül doodsbedreigingen en werd ze op straat geïntimideerd. Ook familieleden en kennissen kwamen verhaal halen omdat ze haar gemeenschap te schande zou maken, vertelde ze de Volkskrant in februari. Haar ouders, zei ze, spreken slecht Nederlands, daarom had ze gehoopt dat zij niets van de inhoud van de roman zouden meekrijgen. Door de aandacht en de telefoontjes van bekenden gebeurde dit wel.

Dat ze nu uit huis is gegaan heeft te maken met de complimenten die ze kreeg van Geert Wilders, zo vertelt ze Het Parool. Hij noemde Gül tijdens het verkiezingsdebat op 16 maart een ‘dappere Turkse mevrouw’ en ‘het bewijs dat de Turkse islam in Nederland niet integreert’. Gül zegt dat ze intrekt bij een kennis en van plan is op zichzelf te gaan wonen.

In haar boek beschrijft ze gedetailleerd hoe ze haar eigen opvoeding heeft ervaren. Zo schrijft ze: ‘Moet ik leven als een kamerplant? Moet ik dan dadelijk in een huwelijk treden waar alle seks uit is geramd nog voordat het begonnen is, omdat mijn verwekkers een volstrekt humorloze, Koranvaste lul voor mij hebben uitgekozen?’

De toon is hard – ze noemt haar moeder ‘Karbonkel de kakkerlak’ en ‘islamofascistische despotin’. Daarover zei ze tegen de Volkskrant: ‘Tijdens het schrijven werd ik weer boos op mijn ouders. Toen besloot ik: die woede mag de lezer best proeven.’ In dat interview noemt ze zichzelf verder islamofoob. ‘Elke poging om de islam te moderniseren, van vrouwelijke imams tot moskeeën waar homo’s welkom zijn, wordt tegengewerkt.’

Een groot aantal politici en andere bekende Nederlanders, waaronder fractievoorzitters, schrijvers en acteurs, ondertekenden vorige week een manifest om steun te betuigen aan de Gül. Zij noemen het ‘onverteerbaar’ dat ze na het schrijven van een boek wordt bedreigd, geïntimideerd en uitgesloten. ‘Ze verdient veiligheid en het recht om zich uit te spreken’, aldus het manifest.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden