LAKS: 'Stop het voorschotelen van 'ophokuren' aan leerlingen'

De aangenomen wet op Onderwijstijd verplicht schoolbesturen 40 extra lesuren per jaar te geven, zonder dat daar extra middelen tegenover staan. Wij scholieren laten dat niet over onze kant gaan, dus op 21 december gaan we opnieuw staken, zegt Chanine Drijver, voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren.

© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

Onderwijsland is in rep en roer vanwege de onlangs aangenomen wet op Onderwijstijd. In deze wet is de beruchte 1.040-urennorm die vier jaar geleden al door alle betrokkenen werd weggefloten weer van stal gehaald.

Deze norm verplicht schoolbesturen 40 extra lesuren per jaar te geven, zonder dat daar meer middelen tegenover staan. Dit betekent dat scholen hun leerlingen ophokuren voorschotelen, zoals vier jaar geleden ook het geval was. Straks krijgen scholieren 'internet-uren' of wordt de conciërge voor de klas gezet. Daar leren we niks van!

Hoe is deze ondoordachte urennorm er eigenlijk gekomen? Na het protest van vier jaar geleden werd de Commissie Onderwijstijd ingesteld die destijds berekende dat een 1.040-urennorm niet haalbaar was. In plaats daarvan stelde deze een haalbare norm, die de minister aanvankelijk in het wetsvoorstel overnam. Vlak voordat de wet werd aangenomen, diende Kamerlid Beertema (PVV) echter een amendement in waarmee hij voor de eerste twee klassen vasthield aan de 1.040-urennorm.

Hij meent dat de 40 lesuren vanzelf vrijkomen voor 'harde onderwijstijd' als er minder tijd wordt 'verrommeld' met roosterwijzigingen en rapportbesprekingen. Het rapport van de Commissie Onderwijstijd wijst echter duidelijk uit dat er zonder middelen geen mogelijkheid bestaat om 40 extra lesuren te verzorgen. Deze conclusie wil Beertema blijkbaar niet onder ogen zien.

Sterk beargumenteerd of niet, de minister van Onderwijs wilde deze wet door de Kamer hebben om een punt te zetten achter dit slepende dossier. In ruil voor de steun van de PVV nam zij het amendement voor lief. De minister vreesde immers dat de oppositiepartijen tegen de wet zouden stemmen en had de steun van die partij nodig voor haar wet.

Zo werd de wet met de hakken over de sloot aangenomen en zijn de ophokuren op de valreep behouden: er is dus niets veranderd. We hadden vier jaar geleden kennelijk net zo goed niet kunnen staken.

Dat laten wij, scholieren, niet over onze kant gaan. Daarom zullen wij op 21 december opnieuw gaan staken. Het enige dat scholieren vragen, is zinvol onderwijs, dat wordt gegeven door echte docenten. Wij zullen dus opnieuw laten zien dat wij het er niet mee eens zijn. Niet omdat we te beroerd zijn om 1.040 uur naar school te gaan, maar omdat we naar school gaan om les te krijgen.

Chanine Drijver is voorzitter Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden