Lakmoesproef

Wie weet wat er in Nederlandse winkels ligt zonder dat de consument kan nagaan waar een product vandaan komt, vroeg een lezer zich af (Geachte Redactie, 11 januari)....

Onzekerheid over voedsel is geen eigentijds probleem. Mej. A.C. Manden gaf aan het eind van de negentiende eeuw in Recepten van de Haagsche Kookschool de nodige adviezen en waarschuwingen.

'Om ons lichaam gezond te doen blijven is het niet alleen noodig, dat de voedingsmiddelen welke wij gebruiken onvervalscht zijn, maar ook dat de keukengereedschappen, waarmee en waarin ons voedsel gekookt of bewaard wordt, geen aanleiding kunnen geven tot vergiftiging.' Zo kunnen aarden pannen met glazuur waarin te veel lood zit, vergiftiging veroorzaken: 'Onschadelijke aarden pannen mogen geen doffen klank geven, wanneer men er op klopt, noch mag het glazuur eene ruwe, korrelige oppervlakte vertoonen.'

Vlees was ook toen niet altijd veilig: 'Het sap van gezond vleesch moet blauw lakmoespapier lichtrood kleuren, bedorven of niet versch vleesch kleurt rood lakmoespapier blauw. Toch is en blijft het moeilijk om schadelijk van onschadelijk vleesch te onderscheiden. Strenge keuring op het vleesch, dat in den handel wordt gebracht is het eenige wat kan helpen verschillende ziekten te voorkomen.'

Geknoei ook met vis: 'Visch die niet lang geleden gestorven is zinkt in water. Is de visch niet frisch meer dan drijft zij op water. Soms zijn de kieuwen door een verfstof rood gekleurd; dit is gemakkelijk te ontdekken door de kieuwen flink af te spoelen.'

Het vriest, maar pas op: 'Door verschillende autoriteiten op het gebied der hygiëne wordt fabriekmatig ijs in den regel aanbevolen boven natuurlijk ijs, omdat dit laatste bij inwendig gebruik tot ernstige ongevallen aanleiding kan geven. Verschillende onderzoekingen op natuurlijk ijs, brachten aan het licht, dat in ijs, afkomstig uit grachten, slooten en rivieren tal van bacteriën kunnen voorkomen.'

Trek in taart? 'De verschillende bakpoeders die in de handel zijn kunnen onschadelijk en goed zijn. Toch is men daarvan niet altijd zeker en blijft het gebuik eenigszins gevaarlijk.' En vergeet boter niet: 'De natuurboter blijft steeds het smakelijkste vet wat men in de keuken gebruiken kan en verteert bovendien het gemakkelijkst. Jammer evenwel dat de zoo dure natuurboter zoo dikwijls vervalscht wordt met de goedkoope margarine. (. . .) Helaas is het veelal moeilijk om het bewijs te leveren en is men door nood gedwongen deze vervalsching nog in de hand te werken, omdat het te kostbaar zou worden door chemisch onderzoek de vervalsching te doen constateeren.'

Het blijft tobben in de keuken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden