Lagerhuis luistert ademloos naar openhartig verhaal Schots parlementslid over verkrachting

Het Lagerhuis was slecht gevuld, maar de kamerleden die donderdag aanwezig waren hebben ademloos geluisterd naar een Schotse collega die openhartig vertelde over hoe ze als 14-jarige is verkracht. De 51-jarige Michelle Thomson deed dit om lotgenoten een hart onder de riem te steken, te laten weten dat het geen schande is om zulke verschrikkelijke ervaringen te delen. Zeker vrouwen uit haar generatie hebben de neiging om erover te zwijgen, om het op stille wijze te verwerken. Zelfs heeft ze het alleen verteld aan een vriendje dat ze later kreeg en haar latere echtgenoot.

Beeld YouTube

In een toespraak die een kleine zes minuten duurde vertelde ze dat er op een namiddag met een bekende naar huis liep na een jeugdevenement. De man nam opeens een andere route, wat verbazing bij haar wekte, maar ze vertrouwde hem. In een bebost gebied vergreep hij zich aan haar, in klaar daglicht. 'Om eerlijk te zijn, en terugkijken, wist ik niet eens wat verkrachting was. Het is niet iets waar mensen over spraken.' Verward, koud en geschrokken ging ze naar huis, maar ze besloot het aan niemand te vertellen, uit schaamte. Haar leven was in die paar minuten veranderd.

Ze zei dat ze emotioneler is geworden, dat ze begon te spijbelen, dat ze zich het liefst in een kamer opsloot om naar muziek te luisteren of te lezen. Nooit heeft ze het haar ouders verteld. Ze was van plan om het haar terminaal zieke moeder te vertellen, maar ze kon het niet. Ze wilde haar beschermen. 'Het was geen lafheid, maar een daad van liefde.' Door het nu met de wereld te delen wil ze tonen dat er geen reden is je te schamen. 'Ik ben geen slachtoffer,' zei ze, 'maar een overlever.'

Kamervoorzitter John Bercow was duidelijk geroerd en even later in het debat openbaarde Labour-kamerlid Tracy Brabin, een voormalige Coronation Street-actrice actrice, dat ze tijdens haar studiejaren nipt aan een verkrachting is ontsnapt. Ze werd, als 20-jarige, een auto in gesleept door een man die haar wilde verkrachten, maar ze wist te ontkomen, mede dankzij een voorbijganger. De verkrachter werd gearresteerd. Lange tijd sliep Brabin met een mes naast haar bed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.