Lagerhuis beperkt haatzaaiverbod

De Labourregering heeft gisteravond totaal onverwacht twee stemmingen verloren over een nieuwe wet die aanzetten tot haat tegen religies strafbaar stelt....

Van onze correspondent Peter de Waard

Komieken als Rowan Atkinson en burgerrechtengroeperingen hadden eerder al fel tegen de voorstellen geprotesteerd.

De regering wilde ‘bedreigende, grove en kwetsende uitlatingen’ over een religie strafbaar stellen. Het Lagerhuis beperkte de definitie tot ‘bedreigende’. Daarnaast bepaalde het Lagerhuis dat de bedreigende uitlatingen met een vooropgezette bedoeling moeten zijn gedaan. Uitlatingen bedoeld om mensen met een bepaald geloof te bekeren, te bekritiseren, te beledigen en te ridiculiseren worden door het Lagerhuis niet als strafbaar feit gezien.

Labour heeft pas één keer eerder een stemming verloren sinds de partij aan de macht kwam in 1997. Eind vorig jaar verloor de regering van Tony Blair een stemming over de nieuwe anti-terreurwet. Labour had met de nederlagen geen rekening gehouden. De eerste stemming werd met een verschil van tien verloren, mede door de afwezigheid van twintig Labourparlementariërs. De tweede met een verschil van één, terwijl de premier zelf niet had gestemd.

Woordvoerder Dominic Grieve van de Conservatieven zei dat de regering met de wet enkele minderheidsgroepen had proberen te paaien en daarvoor de vrijheid van meningsuiting op het spel had gezet. ‘In multicultureel Groot-Brittannië moeten mensen accepteren dat men soms kwetsend is over iemand.’ Labourdissident John McDonnell noemde de uitslag van de stemming ‘een overwinning voor de democratie’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden