Lagere werkloosheid VS stimuleert dollar en Dow

De werkloosheid in de VS is in februari spectaculair gedaald van 5,7 naar 5,4 procent, het laagste niveau in vier jaar....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De sterke groei van de werkgelegenheid logenstrafte eerdere berichten dat de economische groei in de VS afzwakt. Nu de groei toch hoger blijkt dan verwacht, neemt de kans op een hogere rente in de VS weer toe. De dollar herstelde zich vrijdag dan ook fors. In Amsterdam steeg de koers van de munt drie cent tot boven de 1,59 gulden, zeven cent boven het eerder deze week bereikte dieptepunt.

De dollar en de hogere obligatiemarkt gaven de aandelenfondsen op Wall Street de wind in de rug. Analisten interpreteerden de cijfers als het beste wat de markt op dit moment kon overkomen. De economische groei lijkt op een niveau te zijn aanbeland waarop er enerzijds geen gevaar voor inflatie is, terwijl anderzijds de dollar voldoende steun ondervindt van de toenemende produktie in de VS.

De groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten overtrof verre de verwachtingen van 220 duizend nieuwe banen. Er was verwacht dat de werkloosheid slechts zou verminderen tot 5,6 procent. De 5,4 procent, ook gemeten in december 1994, is het laagste percentage sinds juli 1990.

Al met al duiden de cijfers erop dat er nog steeds sprake is van een behoorlijke groei van de economische bedrijvigheid in de VS en dat de groei minder sterk afvlakt dan tot voor kort werd aangenomen. Het aantal nieuwe arbeidsplaatsen in januari werd bijgesteld tot 176 duizend. In eerste instantie was dat aantal becijferd op 134 duizend.

De gegevens spelen de Amerikaanse centrale banken in de kaart omdat ze aanleiding vormen om de rente te verhogen. Het is niet uitgesloten dat de centrale banken van de VS naar het rentewapen grijpen omdat ze daarmee ook de koers van de dollar kunnen opvijzelen.

De dollar sloot vrijdag een tumultueuze week af met een duidelijk koersherstel. Aan het eind van de handel in Europa werd 1,5905 gulden genoteerd, ruim drie cent meer dan de slotkoers van donderdag. Over de hele week was er niettemin een verlies van twee cent met een historisch dieptepunt van iets minder dan 1,52 gulden bij het begin van de handel op woensdag.

De dollar raakte vorig week vrijdag in een vrije val toen gezamenlijke steunaankopen van de centrale banken van de industrielanden alleen maar een averechts effect hadden. Toen leek het er nog op dat er aan de periode van gestage renteverhogingen in de VS een einde was gekomen. De afnemende groei, de problemen in Mexico, en kans dat de rente in Duitsland wel omhoog zou gaan vormden voldoende redenen voor de belegger om uit de dollar en in de mark te stappen. 'We hoeven ons nu geen zorgen meer te maken dat de rente omlaag gaat', aldus een handelaar gisteren.

Pas in de loop van woensdag kwam de koersdaling tot staan toen de Verenigde Staten en Duitsland met verklaringen duidelijk maakten dat zij een hogere dollar wilden.

Ook renteverhogingen in Europese landen als Frankrijk, België en Denemarken droegen woensdag bij tot stabilisering. De zuigkracht van sterke valuta's als de Duitse mark en de gulden tegenover andere Europese munteenheden nam daardoor wat af, waarvan ook de dollar profiteerde.

Waar de dollar een duidelijk herstel liet zien, bleef het pond sterling uiterst zwak. De koers ging vrijdag met ruim een halve cent omlaag van 2,5255 naar 2,5185 gulden. Over de hele week verloor het pond bijna een dubbeltje. Bij het begin van de handel op woensdag kwam de koers op een laagterecord van 2,50 gulden.

De overige Europese valuta's die het tijdens de crisisdagen aan het begin van de week moeilijk hadden, lieten vrijdag vrijwel onveranderde slotkoersen zien. Dat gold bij voorbeeld voor de Franse franc, de Belgische frank en de Deense kroon. De peseta kroop iets omhoog van 1,2185 per honderd naar 1,2225 gulden.

Van de valuta's buiten het Europese Monetaire Stelsel liet de lire een stijging zien van 0,9445 gulden per duizend naar 0,9470 gulden en de Zweedse kroon van 21,890 per honderd tot 22,025 gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.