nieuwsblokkeerfriezen

Lagere taakstraffen voor ‘blokkeerfriezen’, tegenstanders Zwarte Piet blijven protesteren

De vijftien personen die twee jaar geleden een menselijke blokkade op de snelweg vormden tegen anti-Zwarte Pietdemonstranten, zijn ook in hoger beroep veroordeeld. De zogenoemde ‘blokkeerfriezen’ moeten een taakstraf van 90 uur uitvoeren. Actiegroep Kick Out Zwarte Piet demonstreert dit jaar opnieuw tegen Piet op plekken ‘waar de verandering uitblijft’.

Protest in Leeuwarden, voorafgaand aan de uitspraak in het hoger beroep tegen vijftien blokkeerfriezen.Beeld ANP

Het oordeel in hoger beroep tegen de ‘blokkeerfriezen’ valt aanmerkelijk lager uit dan de straf die de rechter twee jaar terug bepaalde, toen tot 240 uur taakstraf werd geëist.  In het hoger beroep spraken de rechters van het hof in Leeuwarden van een ‘ontoelaatbaar feit’, omdat de vijftien blokkeerfriezen het demonstratierecht aan de tegenstanders van Zwarte Piet hebben ontnomen met de wegblokkade.

Jenny Douwes, het boegbeeld en de voorvrouw van de blokkerende pro-Piet-Friezen, kreeg twee jaar terug de zwaarste straf: een maand voorwaardelijke celstraf en 240 uur taakstraf, vanwege opruiing. Douwes riep de Friezen op om de snelweg te bezetten en zo de doorgang van tegenstanders te dwarsbomen.

‘Onruststokers’

De anti-Zwarte Pietactivisten zinspeelden op een protestactie bij de intocht van Sinterklaas en Zwarte Piet in Dokkum; volgens hen is de traditionele Zwarte Piet-figuur een racistisch karikatuur. Met drie bussen waren ze onderweg richting Friesland om te demonstreren.

Maar de actievoerders bereikten uiteindelijk niet de intocht, omdat de pro-Zwarte Pietdemonstranten een menselijke blokkade vormden op de A7 bij Joure. Douwes had daar toe opgeroepen via Facebook. ‘Kom met auto, vrachtwagen, motor, trekker en paard en wagen om de onruststokers te laten zien dat ze hier niet welkom zijn’, schreef ze onder meer. 

Uitlokking

Douwes zelf was niet aanwezig bij de blokkade op de snelweg, maar de rechter en het Openbaar Ministerie oordeelden dat ze een belangrijke rol heeft gespeeld in de voorbereiding van de protesten en het uitlokken van de blokkade. Voor het hoger beroep lieten Douwes en haar medestanders weten te opteren voor vrijspraak. 

Zo ver wilde het gerechtshof in Leeuwarden donderdag niet gaan. Wel werd de strafeis omlaag geschroefd, omdat zich geen ernstige incidenten hadden voorgedaan bij de blokkade en de actie incidenteel was. Maar in navolging van het OM achtte de rechter een straf nog altijd gerechtvaardigd, omdat de blokkeerfriezen de anti Piet-activisten het recht op demonstreren hebben ontnomen.

De groep die de blokkade vormde op de snelweg bij Joure bestond in totaal uit 34 personen. Negentien van hen kregen eerder een taakstraf van 120 uur; zij legden zich neer bij die uitspraak.

Meer protestacties

De actie van de blokkeerfriezen is illustratief voor het verhitte karakter van de discussies over Zwarte Piet rondom het Sinterklaas-feest. De groep die tegen Zwarte Piet strijdt laat zich luidkeels horen in dat debat, maar even zo luid zingt het koor van voorstanders van een traditionele knecht van de Sint.

En juist op plekken waar veel voorstanders wonen en de gemeente het uiterlijk van Zwarte Piet in standhoudt, zullen de tegenstanders zich dit jaar opnieuw laten horen. Jerry Afriyie, de leider van actiegroep Kick Out Zwarte Piet, liet donderdag weten dat hij de landelijke intocht in Apeldoorn laat schieten, omdat daar de volledig zwarte pieten zijn geschrapt. Afriyie gaat zich nu richten op de plekken ‘waar die verandering nog steeds uitblijft’.   

Een paar dagen op pad met Jerry Afriyie, de voorman van Kick Out Zwarte Piet

We begrijpen dat u niets meer over Zwarte Piet wilt lezen. Maar wacht. Ga een paar dagen mee op pad met Jerry Afriyie, de voorman van Kick Out Zwarte Piet. Zijn aanpak? Praten, praten, praten. En als dat niet werkt: nog meer praten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden