Lagere straf voor dader Puttense moordzaak

Ron P. krijgt een lagere straf voor de moord op en de verkrachting van Christel Ambrosius in 1994. De Hoge Raad heeft de straf bepaald op 15,5 jaar. Het gerechtshof legde P. nog 18 jaar celstraf op voor de zogenoemde Puttense moordzaak.

Rechtbanktekening van 2008 van de Puttense moordzaak. Op de tekening (vlnr): Officier van justitie J.M. Froberg, voorzitter R. Krijger, verdachte Ronald P., raadsman Ruud van Boom. Beeld anp
Rechtbanktekening van 2008 van de Puttense moordzaak. Op de tekening (vlnr): Officier van justitie J.M. Froberg, voorzitter R. Krijger, verdachte Ronald P., raadsman Ruud van Boom.Beeld anp

De straf valt bij de Hoge Raad lager uit, omdat het gerechtshof geen rekening heeft gehouden met eerdere veroordelingen voor diefstallen. Dat was in strijd met de wet en de Hoge Raad neemt dat wel mee in zijn overweging.

De Hoge Raad vindt daarom dat hij voor de moord op Ambrosius maximaal 16 jaar kan krijgen, maar trekt daar nog 6 maanden vanaf omdat een uitspraak lang op zich liet wachten. Ambrosius werd bijna 20 jaar geleden om het leven gebracht. Toen was de maximale tijdelijke straf nog 20 jaar, nu is dat 30 jaar.

DNA-match
P. wurgde de toen 23-jarige Ambrosius. Daarna verkrachtte hij de stewardess en sneed haar keel door. Dat gebeurde in het huisje van haar oma in Putten.

Ron P. kwam in 2008 als dader in beeld van de moord door een DNA-match. Zijn DNA was opgenomen in de databank omdat hij voor de diefstallen was veroordeeld. Hij heeft het misdrijf altijd ontkend, hoewel er een spermaspoor van hem bij Ambrosius was gevonden. P. zei dat hij een geheime relatie met haar had.

Een van de grootste gerechtelijke dwalingen
De Puttense moordzaak staat ook bekend als een van de grootste gerechtelijke dwalingen. Voordat P. in beeld was zaten 2 inwoners van Putten, Herman Du Bois en Wilco Viets, onterecht jarenlange celstraffen voor het misdrijf uit.

P. wordt door justitie in verband gebracht met nog een andere moord. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vorig jaar levenslang tegen hem, vanwege de moord op de Rijswijkse studente Anneke van der Stap in 2005. Maar volgens de rechter in Den Haag was er te weinig bewijs om hem daarvoor te veroordelen.

Hoger beroep
Justitie ging in hoger beroep. Die zaak moet nog dienen. Op 19 november staat er een regiezitting gepland bij het gerechtshof in Den Haag.

Advocaat Ruud van Boom noemde de uitkomst teleurstellend. Hij had gehoopt dat de zaak zou worden heropend. 'De lagere straf is gewoon zoals het hoort. Dat was een stomme fout en dat had nooit mogen gebeuren. Het is goed dat dat gecorrigeerd is.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden