Lagere rente en dollarsteun stuwen koersen op: Weer nieuw records Damrak en Wall Street en fors herstel in Tokyo

De centrale banken van de VS en Japan hebben de financiële markten vrijdag in een euforische stemming gebracht. Renteverlagingen in de VS en Japan en een gezamenlijke steunactie van de centrale banken van beide landen voor de dollar zorgden voor sterk oplopende aandelenkoersen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het kersverse koersrecord op de Amsterdamse beurs werd vrijdag meteen verpulverd. De Amsterdam EOE-index, die donderdag voor het eerst door de grens van 400 punten brak, steeg gisteren nog eens met zeven punten tot het nog nooit vertoonde niveau van 407 punten. Vooral dollargevoelige fondsen als Koninklijke Olie, KLM, Hoogovens en Philips gingen sterk omhoog.

Ook in Londen, Frankfurt en Parijs joegen kooplustige beleggers de koersen met gemiddeld rond 2 procent omhoog. De renteverlaging had op de beurs in Tokyo een schokeffect. De Nikkei-index schoot omhoog met ruim 6 procent tot 16.213,08 punten. Maandag zat de beursindex nog op het laagste punt van de afgelopen 34 maanden met 14.485,41 punten.

Het effect van de renteverlaging in de VS werd vrijdag nog versterkt door de verrassende steunactie voor de dollar. De Dow Jones, de belangrijkste graadmeter voor de koersen op Wall Street, die donderdag al weer een nieuw hoogtepunt bereikte, brak vrijdag zelfs door de grens van 4700 punten heen. Kort na de opening van de beurs van New York steeg de index al naar 4693 punten, een winst van een kleine dertig punten vergeleken met het slot van donderdag. Aan het einde van de dag noteerde de index 4702,73 punten, een winst van 38,73 punten, bij een reusachtige omzet van 470 miljoen aandelen.

De laatste maal dat centrale banken de dollar ondersteunden met interventies op de wisselmarkt, was op 31 mei van dit jaar. Toen ging het echter om een gezamenlijke actie van de centrale banken van elf industrielanden, waaronder De Nederlandsche Bank. Vrijdag kwamen alleen de Amerikaanse en Japanse monetaire autoriteiten in actie. Volgens analisten wijzen de centrale banken grootscheepse, dagelijkse interventies als zinloos af, maar proberen zij de markt te verrassen met onverhoedse signalen. Naar schatting kocht de Fed vrijdag enkele miljarden dollars.

Nog geen dag nadat de Verenigde Staten hun daggeldtarief voor het eerst in drie jaar met een kwart procent verlaagden tot 5,75 procent, liet de Japanse centrale bank weten het monetaire beleid te versoepelen. Er komt een dusdanige aanpassing van de activiteiten op de geldmarkt dat er een daling van de geldmarkttarieven kan optreden.

De aandelen op de effectenbeurs van Tokyo reageerden met enorme koersstijgingen. De Nikkei-index stond aan het begin van de middaghandel op een winst van ruim duizend punten. Aan het eind van de handel was die winst wat kleiner, maar nog altijd indrukwekkend. Ook de obligatiekoersen vlogen omhoog. Dat had tot gevolg dat het rendement op het toonaangevende tienjarige schatkistpapier naar een recorddiepte ging van 2,54 procent.

De maatregelen van vrijdag kunnen leiden tot een verlaging van het officiële disconto, dat al enige tijd op een recordlaagte van 1 procent staat. Het daggeldtarief kwam na de aankondiging van de centrale bank in Tokyo op 0,90 procent te staan.

Centrale-bankdirecteur Kunio Kojima liet weten dat het besluit niet is gevallen in navolging van de Amerikaanse rentemaatregel. 'We hebben de beslissing genomen gezien de economische omstandigheden in Japan.' De Japanse economie is al enige tijd aan het kwakkelen. Diverse maatregelen van de regering om de groei aan te zwengelen, hebben niet of nauwelijks het gewenste resultaat gehad.

De vorige keer dat de centrale bank aanstuurde op een daling van de geldmarktrente, was op 31 maart van dit jaar. Op 14 april volgde een verlaging van het officiële disconto. Dit rentetarief ging toen van 1,75 naar 1 procent.

Kojima verklaarde dat de maatregel van vrijdag geen voorbode is van een verlaging van de officiële rente. Daar is ook geen aanleiding voor, omdat er geen risico bestaat voor een verdere vermindering van de economische groei, aldus de centrale-bankdirecteur. Wel hoopt de bank dat de daling van de geldmarkttarieven leidt tot een daling van andere rentevormen, wat een stimulans zou kunnen betekenen voor een gestaag herstel van de economische groei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden