Lagere bonus voor baas Nasdaq na geflopte beursgang Facebook

Het debacle met de beursgang van Facebook vorig jaar op Nasdaq heeft topman Robert Greifeld van de technologiebeurs 542 duizend dollar (413 duizend euro) van zijn cashbonus gekost. Zijn totale inkomen steeg echter gewoon verder, tot 8,9 miljoen dollar. Dat is 1,3 miljoen meer dan een jaar eerder.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

AMSTERDAM - Dit blijkt uit stukken die de Nasdaq heeft ingeleverd bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. De bonus in contanten voor Nasdaq-topman Greifeld over 2012 werd met 62 procent verlaagd tot 1,35 miljoen dollar (ruim 1 miljoen euro). De beursgang van Facebook op Nasdaq liep vorig jaar mei volledig in de soep door een computerstoring, waardoor het systeem werd overbelast met orders op het moment dat er een openingskoers moest worden gemaakt.

Door de storing was lang onduidelijk of handelaren en hun klanten Facebookaandelen in bezit hadden of niet. Mede daardoor draaide 'de beursgang van de eeuw' uit op een flop. Een andere reden was volgens critici dat de beursgang door de zakenbank Morgan Stanley veel te veel was opgepompt om maar zo veel mogelijk te kunnen cashen. Facebookoprichter Mark Zuckerberg zou daarbij ook aangedrongen hebben op een hogere introductiekoers van het aandeel.

Nasdaq is van plan 62 miljoen dollar compensatie te betalen aan klanten die geld verloren door de mislukte beursgang. Anna Ewing, die bij Nasdaq verantwoordelijk is voor de technologie, moet 236.625 dollar van haar bonus inleveren, meldde de in New York gevestigde beurs. In de verklaring bij de SEC meldden de toezichthouders van de Nasdaq dat de extra beloning van de bestuurders geheel of gedeeltelijk geschrapt kan worden, en dat daar in dit geval reden voor was.

De totale beloning voor beursbaas Greifeld lijdt er - behalve de half miljoen dollar aan bonus - niet onder. Inclusief het vaste salaris, bonussen en aandelencompensatie kwam zijn inkomen uit op 8,9 miljoen dollar. Dat is vooral te danken aan de hogere koers van het aandeel Nasdaq zelf. Die is sinds 2010 elk jaar gestegen. Sinds begin dit jaar is het aandeel met 17 procent geklommen. Acht van de negen laatste kwartalen verdiende Nasdaq meer dan analisten hadden verwacht.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden