Lager vonnis Tribunaal klap voor aanklagers

Joegoslavië-Tribunaal verlaagt straf voor Bosnisch-Servische leider Krajisnik in beroep...

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag heeft dinsdag in beroep de veroordeling ongedaan gemaakt van de Bosnisch-Servische leider Momcilo Krajisnik voor massamoord en uitroeiing van niet-Serviërs. Zijn veroordeling voor deportatie en gedwongen uitzetting werd gehandhaafd. Zijn straf is verlaagd van 27 naar 20 jaar.

Ondanks de hoge straf is de uitspraak vernietigend voor de aanklagers van het Joegoslavië-Tribunaal. Zij hadden beroep aangetekend tegen het vonnis in eerste aanleg, omdat zij levenslang de enige gepaste straf vonden.

Krajisnik had ook beroep aangetekend, omdat hij geen eerlijk proces zou hebben gekregen. Dat argument werd door de beroepskamer verworpen.

Krajisnik (64) was tijdens de oorlog in Bosnië (1992–1995) voorzitter van het Bosnisch-Servische parlement en rechterhand van ex-president Radovan Karadzic. Na zijn arrestatie in juli 2008 getuigde Karadzic tijdens de beroepsprocedure in het voordeel van Krajisnik – overigens zonder succes.

In september 2006 oordeelden de rechters van het Joegoslavië-Tribunaal dat Krajisnik, samen met Karadzic en andere Bosnisch-Servische leiders, naar een Groot-Servië streefde door Moslims en Kroaten uit een groot deel van Bosnië te laten verdrijven. Krajisnik werd verantwoordelijk geacht voor het doden van drieduizend en het verdrijven van ruim honderdduizend niet-Serviërs door het Bosnisch-Servische leger. Hij werd veroordeeld wegens moord, uitroeiing, vervolging, deportatie en gedwongen uitzetting.

Volgens de beroepskamer van het Joegoslavië-Tribunaal was het verband tussen Krajisnik en de zwaarste misdaden – moord en uitroeiing – echter ‘niet met de noodzakelijke precisie’ af te leiden uit het oorspronkelijke vonnis.

Omdat de overige veroordelingen – deportatie, gedwongen uitzetting en (deels) vervolging – wel bewezen worden geacht en evenzeer ernstig zijn, vond de beroepskamer 20 jaar een ‘strenge en proportionele straf’. De 9 jaar die Krajisnic in voorarrest doorbracht, worden in mindering gebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden