Lage werkloosheid in VS stemt beleggers somber

Tegenvallende winstverwachtingen en een onverwacht flink gedaalde werkloosheid brachten de stemming aan de Amerikaanse beurzen behoorlijk in mineur. De financials en de computerfondsen waren allesbehalve populair bij de beleggers....

Van onze verslaggeefster

Dat alles bij elkaar leidde tot een forse daling van de koersen. De Dow Jones, de graadmeter van de effectenbeurs in New York, sloot gisteren bij een stand van 10.596,54 punten, een min van 128,38 punten. De index van de schermenbeurs Nasdaq deed het ook al niet best. De wijzer bleef stokte bij 3361,07 punten, een min van 111,03 punten.

De computerfondsen Veeco Instruments, Razorfish en Concord Communications waren lang niet de enige bedrijven die moesten aankondigen dat hun winstcijfers maar half zo hoog zullen uitkomen als verwacht. 'Overal waar je kijkt zie je landmijnen', concludeerde Cummins Catherwood, een vermogensbeheerder uit Philadelphia tegenover het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

Bij het begin van de handel gingen de koersen nog omhoog, maar de vreugde was van korte duur. Nog in de ochtenduren begon de neergang. 'De kopers doen een stap achteruit en veel aandelen raken in een vrije val', zei een aandelenhandelaar. De woninginrichter Lowe sleepte andere detailhandelaars met zich mee omlaag na de aankondiging dat de omzet achterblijft.

Ook de bank Citigroup kwam op de zeephelling terecht, samen met de industriële onderneming General Electric, AT & T en een aantal creditcardmaatschappijen. Die volgden de weg omlaag van MBNA, de nummer drie op de wereldranglijst, na een negatief advies van de zakenbank Morgan Stanley Dean Witter. De aandelen MBNA waren 34 procent gestegen sinds juli, omdat de beleggers erop rekenden dat de Amerikaanse bank de rente zou verlagen. Maar dat feest ging niet door.

De hoop dat een renteverlaging binen afzienbare tijd in het verschiet ligt, werd gisteren de bodem ingeslagen door de nieuwste werkloosheidscijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel over de maand september.

De afgelopen maand zijn er in de VS 252 duizend banen bijgekomen. De groei is groter dan was voorzien; de verwachting was een stijging van 230 duizend. De werkloosheid kwam de afgelopen maand uit op 3,9 procent van de beroepsbevolking, evenveel als in 1970. De onverwacht sterke banengroei doet vermoeden dat de Amerikaanse economie nog steeds goed draait, wat de kans op een renteverhoging groter maakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden