Lage straf drugsbaronnen na verzuim justitie

AMSTERDAM - Twee voormalige Amsterdamse vastgoedbaronnen zijn gisteren veroordeeld tot werkstraffen van 3 en 6 weken vanwege het witwassen van miljoenen aan drugsgeld via vastgoedtransacties, valse facturen en nooit geïnde huren. De straffen vallen laag uit, omdat het Openbaar Ministerie grote steken heeft laten vallen in het opsporingsonderzoek.


De twee hoofdverdachten, de van origine Friese broers Watze en Roelof 'Roemé' de V., waren vanaf midden jaren negentig rijzende sterren op de hoofdstedelijke vastgoedmarkt. In 2006, toen hun vastgoedimperium op het hoogtepunt was, bezaten ze talloze panden en appartementen, onder meer op de Keizersgracht, in Amsterdam-Zuid en in het Gooi. Op de dag van hun aanhouding (in 2006) zouden ze voor 22,5 miljoen euro eigenaar worden van het toenmalige winkelcentrum Kraaiennest in Amsterdam Zuid-Oost. Dat ging door de aanhouding niet door.


De groei van hun imperium was grotendeels gestoeld op de winsten uit hennepteelt. Daar kwam de politie achter nadat er in diverse van hun woningen wietplantages waren opgerold. Een van de belangrijkste witwasmethoden liep via de huurders die de broers in hun woningen met wietplantages lieten wonen. Die stortten maandelijks grote bedragen op de rekening van het vastgoedbedrijf Ambrosini en vermeldden daarbij dat het ging op huurpenningen. In werkelijkheid hoefden de huurders niets te betalen en slechts af en toe de plantjes water te geven.


Rondom de invoering van de euro ondernamen de broers een reis naar Turkije om voor 9 ton aan zwarte guldens wit te wassen. De grote sommen contanten werden daar via kasstortingen en de aankoop van onroerend goed wit gewassen. Daarbij keregen zij hulp van Watzes schoonfamilie. Ozlem K., zijn vrouw van wie hij inmiddels gescheiden is, is een voormalige Miss Turkije.


De rechtbank was zeer kritisch over de financiële handel en wandel van de broers De V. 'Door de vervlechting van boven- en onderwereld in verregaande mate is het noodzakelijke vertrouwen in de integriteit van het financiële en economische verkeer geschonden', aldus het vonnis.


Dat de broers en twee handlangers alleen een werkstraf krijgen, heeft alles te maken met het desastreus verlopen opsporingsonderzoek naar het grootschalig witwassen van crimineel geld. De fiscale opsporingsdienst FIOD bleek tegen de regels in telefoongesprekken tussen verdachten en notarissen of advocaten te hebben opgenomen en uitgewerkt. Daarnaast bleek een officier van justitie een onjuiste verklaring afgegeven te hebben. Volgens de rechter allemaal 'dusdanig ernstig verzuim' dat de straffen veel lager moesten uitvallen.


Justitie had in het zogenaamde Wiet-o-theek-onderzoek in eerste instantie ook een belanrijke drugshandelaar, een bankier en diverse Amsterdamse notarissen en makelaars op de korrel. Maar hun zaken werden ofwel geseponeerd of met bescheiden transacties afgedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden