'Lage olieprijs bedreigt gasmarkt'

De aanhoudend lage olie- en gasprijzen baren Gasunie zorgen. De ontwikkeling van nieuwe gasvelden dreigt uitgesteld te worden waardoor er op termijn schaarste kan ontstaan, zo waarschuwde G....

Van onze verslaggeefster

Dat kan over een aantal jaren leiden tot hogere gasprijzen waardoor gas in de totale energievoorziening terrein zal moeten prijsgeven aan andere energiebronnen. Die zijn dan dan weliswaar goedkoper, maar ook minder milieuvriendelijk dan gas. Bij de verbranding van olie en kolen komen meer broeikasgassen vrij dan bij de verbranding van gas. Toch verwacht Verberg dat de vraag naar gas in het begin van de volgende eeuw sterk zal toenemen doordat steeds meer elektriciteitscentrales overgaan op gas.

Vooralsnog kampt Gasunie evenwel nog met afnemende vraag. Door de warme winter en de toenemende concurrentie van Brits en Noors gas heeft het bedrijf vorig jaar 11 procent minder gas verkocht dan in 1997.

De omzet van het bedrijf, dat voor de helft in handen is van Shell en Esso en voor de andere helft van de staat, daalde van 19,2 miljard naar 17,1 miljard gulden. Voor dit jaar voorspelt Gasunie een daling naar 15 miljard.

Kostenbeheersing wordt dan ook het parool. Enkele weken geleden kondigde het bedrijf aan in twee jaar tijd 130 van de 1630 banen te schrappen. In 1998 nam de Gasunie een voorziening van 65 miljoen gulden voor het 'optimaliseren van bedrijfsprocessen'.

Gasunie heeft tot voor kort het monopolie gehad op de Nederlandse gasmarkt. Hieraan komt door de liberalisering van de markt een einde. Het bedrijf heeft in het verleden aangegeven dat het verwacht 20 procent van de markt te zullen moeten prijsgeven. Dit jaar zakt het marktaandeel volgens Gasunie naar 91 procent, volgend jaar naar 89 procent. 'Ik zou haast zeggen dat we op schema liggen', aldus Verberg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden