Lagarde aan kop in race IMF-post

De huidige Franse minister van Financiën Christine Lagarde (55) is de favoriet voor de opvolging van haar landgenoot Dominique Strauss-Kahn als directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

AMSTERDAM - Vrijdag hebben veel Europese politici hun voorkeur voor haar uitgesproken, in de meeste gevallen zonder haar naam te noemen. Anders Borg, de Zweedse minister van Financiën, noemde het een goede zaak als de volgende directeur van het IMF een vrouw zou zijn. 'Ik zou zeggen dat ze precies de goede capaciteiten heeft voor die baan. Haar sekse is zeker een voordeel, want de helft van de wereldbevolking is nog niet vertegenwoordigd geweest in die functie.'


De belangrijke Europese landen willen de opvolging snel regelen om een strijd tussen continenten te voorkomen. Volgende week dient zich daarvoor een ideale gelegenheid aan als de G8-landen in de Franse badplaats Deauville bijeenkomen. 'Daar zal een signaal afgegeven worden', aldus een EU-diplomaat. Groot-Brittannië sprak gisteren zijn voorkeur uit voor een kandidaat uit de eurozone. Duitsland wil ook een kandidaat uit de eurozone, net als de EU. 'Dat de nieuwe IMF-topman een Europeaan moet worden is logisch', aldus Commissievoorzitter Barroso.


De opkomende landen vinden echter dat ook andere continenten recht hebben op een hoge bestuurszetel, nu hun rol in de wereldeconomie steeds belangrijker wordt. Sinds 1945 leidt een Amerikaan de Wereldbank en een Europeaan het IMF. Tijdens een G20-top in Londen werd begin 2009 al min of meer beloofd dat de IMF-post ook eens naar iemand van buiten Europa zou kunnen gaan. 'Toekomstige criteria rondom de keuze van de hoofden van internationale instituties moeten gebaseerd zijn op kwalificaties in plaats van herkomst' , zo werd gesteld. In een brief aan de G20 schreef de Braziliaanse minister van Financiën Guido Mantega dat de 'tijd voorbij is dat de Amerikanen en de Europeanen de beide posten kunnen claimen.'


Lagarde heeft nog niet laten weten of ze de post ambieert. Ze is geen onbeschreven blad. Lagarde is verwikkeld in een schandaal in Frankrijk. Ze zou de zakenman Bernhard Tapie hebben bevoordeeld in een procedure tegen de Crédit Lyonnais Bank.


De Europese landen hebben 30 procent van de stemmen in het IMF-bestuur. De VS hebben 17 procent. Als de VS de Europese kandidaat steunen, staat de benoeming van een Europeaan vrijwel vast. Maar de Amerikanen kunnen ook proberen in het gevlei van China en andere opkomende landen te komen door een van hun kandidaten te steunen. De Amerikanen laten zich echter nog niet in de kaarten kijken: 'Wij willen een open procedure die tot een snelle benoeming leidt', stelde de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner donderdag.


Volgende week zou in Frankrijk echter een Amerikaans-Europese deal kunnen worden gesloten, omdat de meeste opkomende landen geen deel uitmaken van de G8.


Gouden handdruk DSK

Dominique Strauss-Kahn heeft door zijn vertrek bij het IMF recht op een gouden handdruk van 223.000 euro per jaar. Dat meldde ABC News vrijdag. Voor zijn arrestatie verdiende DSK bij het IMF een jaarsalaris van ruim 370 duizend euro. Zijn vrouw, de Franse journaliste Anne Sinclair, is de erfgename van de schatrijke kunsthandelaar Paul Rosenberg. Zij betaalde de borg van 1 miljoen dollar en heeft ook DSK's optrekje geregeld: een appartement aan Bristol Plaza, in Manhattans Upper East Side, dat 14 duizend dollar (10 duizend euro) per maand kost.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden