Lafontaine uit kritiek op Schröder

Oskar Lafontaine is begonnen aan zijn wraakoefening. De voormalige SPD-voorzitter en minister van Financiën heeft in het eerste interview sinds zijn verrassende aftreden in maart directe kritiek geuit op zijn grote rivaal, bondskanselier Schröder....

Van onze correspondent Philippe Remarque

Het is volgens hem te wijten aan Schröders koerswijziging na zijn vertrek dat de sociaal-democraten een reeks verkiezingen hebben verloren. 'Vanzelfsprekend hadden ze de verkiezingsnederlagen kunnen verhinderen door voort te bouwen op de politieke uitgangspunten die wij in de eerste maanden hadden', zei Lafontaine tegen de Welt am Sonntag.

De linkse voorman is teruggetreden, 'omdat ik zowel wat betreft politieke stijl als wat betreft de politieke inhoud het principieel oneens ben met Gerhard Schröder'. Volgens Lafontaine is een reeks beslissingen genomen waar hij niet achter kon staan en waarvoor hij de verantwoordelijkheid niet wilde dragen. Hij heeft zo lang gezwegen omdat hij de partij in een moeilijke verkiezingsperiode een interne strijd wilde besparen.

Lafontaine, de Napoleon van Saarland', wil niet terug in de politiek. Hij blijft bij zijn besluit zich vooral aan zijn gezin te wijden. Dit komt volgens hem ook door de schok die een aanslag op zijn leven in 1990 teweeg heeft gebracht.

Maar Duitsland zal van Lafontaine blijven horen: 'Ik zal me natuurlijk mengen in openbare debatten en pleiten voor de politiek die ik juist vind.' Dat doet hij de komende weken door een reeks interviews en een voorpublicatie van zijn boek Het hart klopt links, een afrekening met de regering-Schröder.

De publicitaire come-back van Lafontaine levert geen rechtstreeks politiek gevaar op voor Schröder. Het wordt uitgesloten geacht dat Lafontaine opnieuw een functie in de partij zal bekleden. Vakbondsleider Dieter Schulte zei dat hij Lafontaine altijd had hooggeacht, maar teleurgesteld was door zijn plotselinge aftreden. 'Bij ons mist niemand hem meer.'

Maar de ontevreden linkervleugel van de SPD krijgt met Lafontaine wel een charismatische woordvoerder, die tot nu toe ontbrak. Dat irriteert Schröder en diens ministers.

Schröders woordvoerder zei dat dit Lafontaines 'laatste hoofdstuk' is. Minister van justitie Herta Däubler-Gmelin vindt dat Lafontaine zelf schuldig is aan de verkiezingsnederlagen door in maart plotseling weg te lopen, 'als een kind dat zijn speeltje in de hoek werpt, omdat hij het niet leuk vindt'. Nu valt hij zijn eigen partij in de rug aan. 'Zoiets doet een socialist niet', aldus de minister.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden