Lafbekken

Wat een lafbekken zijn we toch eigenlijk. Stuurt het Nederlands Visbureau een verwachte topvijf rond van de vis die we met ons allen gaan oppeuzelen tijdens de feestdagen: 1....

Voor wie het echt niet meer weet, heeft het Visbureau ook nog een bijpassend receptenboekje: Tijd voor vis 4, Tijd voor kerstdiners en oudejaarsavond lekkernijen. Met daarin gelukkig ook een recept voor wie meer lef heeft: geroosterde tonijn (net zo stevig als een stuk vlees) met aubergine, hoofdgerecht voor vier personen.

Wrijf 4 tonijnmoten van een ons elk in met 2 eetlepels olijfolie en een halve eetlepel balsamico. Laat ze zeker een kwartier staan (en op kamertemperatuur komen). Pel 3 sjalotjes en snijd ze in partjes. Snijd 1 grote aubergine in blokjes. Giet 1 blik tomaatblokjes af en vang het vocht op. Verhit de grill tot 'ie gloeiend heet is.

Verhit in een pan met een dikke bodem 2 eetlepels olijfolie. Fruit de sjalotjes en een halve eetlepel suiker zachtjes tot de suiker begint te verkleuren. Bak de aubergineblokjes 2 minuten mee. Schep de tomaatblokjes erdoor en bak ze nog een minuut of wat mee. Voeg dan 2 theelepels chilipoeder toe en een eetlepel balsamico en het tomatenvocht. Smoor de aubergines in ongeveer 10 minuten gaar, tot het vocht is verdampt. Voeg peper en zout naar smaak toe. Laat het auberginemengsel iets afkoelen en schep er dan 2 eetlepels fijngehakte peterselie door. Leg de tonijnmoten onder de grill en rooster ze in 5 tot 7 minuten mooi bruin en van binnen nog net roze. Schep de aubergine op vier borden en leg de tonijnmoten erop. Lekker met een timbaaltje van rijst.

4 tonijnmoten à 100 gram4 eetlepels olijfolieanderhalve eetlepel balsamicohalve eetlepel suiker3 sjalotjes1 grote aubergine1 blik tomaten in blokjes2 theelepels chilipoeder2 eetlepels fijngeknipte peterselieeventueel: rijst

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden