Lading gifschip kon in Nederland verwerkt worden

MOERDIJK (ANP) - De chemische lading van het schip Probo Koala had ten minste op één plek in Nederland verwerkt kunnen worden. Een woordvoerder van Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) zei woensdag een offerte te hebben gemaakt en te hebben aangegeven de lading te willen en kunnen verwerken.

Een lading schadelijke gif aan boord van het schip werd in augustus gedumpt in de Ivoriaanse havenstad Abidjan. Ten gevolge daarvan overleden in Ivoorkust zes mensen. Duizenden mensen liepen vergiftigingsverschijnselen op. Het is onduidelijk of de stof die in Amsterdam werd aangeboden dezelfde is als de stof die in Ivoorkust is gelost.

ATM maakte de offerte op verzoek van Amsterdam Port Services (APS). De afvalstof uit de Probo Koala zou in juli aan dit bedrijf worden overgedragen. Die overdracht veroorzaakte een dusdanige stankoverlast, dat de operatie werd gestaakt en de afvalstof werd teruggepompt. Het schip vertrok vervolgens naar Estland.

Te hoge prijs

APS liet woensdag weten in totaal vier afvalverwerkers om een offerte te hebben gevraagd. Daartoe stuurde APS monsters naar de verschillende bedrijven. Op basis van dat monster gaf ATM aan de klus te willen doen. ,,Het ging om afval dat in een gesloten systeem verwerkt moet worden. ATM heeft zo'n systeem. Maar de eigenaar van de lading vond kennelijk de prijs te hoog'', aldus de ATM-woordvoerder.

,,Ook Afval Verwerking Rijnmond (AVR) kreeg een monster, maar adviseerde de lading elders in Europa bij een gespecialiseerd bedrijf te laten verwerken. Zowel ATM als AVR willen niet zeggen welke stoffen er in het monster zaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden