Laconieke landskampioen straft zwaktes Dunckers af

Roy Leysner, coach van Dunckers, heeft de gewoonte voor de wedstrijd de mouwen van zijn colbert of shirt op te stropen, maar voorlopig slaagt hij er nog niet in de uitstraling, die daarvan uit moet gaan, op zijn spelers over te brengen....

Van onze basketbalmedewerker

HILVERSUM

Dunckers wordt weliswaar sterker maar een tegenstander als de regerende landskampioen is en blijft voorlopig nog een maatje te groot voor de ploeg van Leysner. EBBC toonde zaterdagavond weinig respect voor de inzet en de ambities van de Hilversumse basketballers. De Bossche ploeg won, arrogant en laconiek, met 76-89, na kort na rust nog tegen een beschamende 65-51 achterstand te hebben aangekeken.

Leysner was niet onder de indruk van de nederlaag: 'Mijn ploeg zit in een leerproces en heeft nogal wat moeite met het afleren van oude gewoontes. Gewoontes die niet op dit niveau thuishoren en dan ook genadeloos afgestraft worden. We kunnen beter, dat houd ik mijn spelers constant voor, maar ze moeten hun kop erbij houden.'

En dat laatste vergaten de Hilversummers zaterdag op het beslissende moment. EBBC speelde zeker niet briljant maar de Bossche ploeg profiteerde op de juiste momenten van zwaktes (te geforceerd najagen van driepunters bijvoorbeeld) bij Dunckers. Het rebound-overwicht van EBBC was groot. En de Brabanders mochten alleen al in de tweede helft negentien keer naar de vrije worplijn om daar achttien punten te scoren.

Het zou EBBC, en met name Marcel Huybens en Riley Smith, echter onrecht doen om de omslag in de wedstrijd (van 65-51 naar 65-67) alleen maar aan het Hilversumse falen toe te schrijven. Maar de emotie ontbrak op de Bossche bank. Zo zelfverzekerd, zo overtuigd van de uiteindelijke afloop waren de Bosschenaren. Coach Jos Wolfs kwam precies één keer van de bank, ver in de tweede helft, toen een vermeende goaltending niet door de arbitrage werd gehonoreerd.

Dunckers - EBBC 76-89 (44-36). Scores: Dunckers: Eric Huitzing 15, Edo de Vries 15, Raoul Leysner 12. EBBC: Mike Vreeswijk 21, Riley Smith 21, Marcel Huybens 16, Marco de Waard 12, Dewayne Johns 12.

Stand eredivisie: Drenthe 5-10, Amsterdam 5-8, EBBC 5-8, Weert 5-8, Donar 5-6, Rotterdam Basketbal 5-6, Zwolle 5-4, Den Helder 4-4, Akrides 5-2, Dunckers 4-2, Voorburg 5-0, Virtus 5-0.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden