Lachen

Ergens moet ik nog een doos met dia's hebben, maar geen idee waar. De architect die dit gebouw ontwierp, wist wel waar hij zijn doos dia's gelaten had. Hij nam er één en trok met zijn potlood langs de binnen- en buitenranden tot hij de hele gevel bij elkaar had. Zou het hem alleen om de vorm te doen zijn geweest, of voorzag hij dat er dagen zouden komen dat er in elk raam een foto te zien zou zijn?


In het raam rechts beneden is een roodgroen neonlicht zichtbaar met de tekst: OPEN, maar dan gespiegeld. We kijken tegen de achterkant aan. Nee, nee. Wat moet zo'n neonlicht daar, het bedrijfsrestaurant ligt een etage hoger, met tafeltjes, stoeltjes en gezellig geel licht. Dan zal het een reflectie zijn, iets van buiten, een lunchroom aan de overkant van de straat. Ware het niet dat in een beetje kantoorwijk de overkant ver weg is.


Een uitbouw op de stoep dan, pal voor het gebouw, voor wie geen trek in de bedrijfskantine heeft. In hetzelfde raam zit links een reflectie van een geel veiligheidsvest. Een handhaver op de stoep. Het raam bevindt zich op de eerste etage, de fotograaf staat een paar etages hoger. Handhaver op de stoep, kantoorpersoneel voor het raam, het een heeft vast met het ander te maken.


Eén man is met zijn rug naar het raam blijven doorwerken. Deadline zeker. In de kamer daarnaast wordt ook doorgewerkt, op de achtergrond twee mannen. De rest heeft grote pret. Er wordt gewezen, gelachen, gefotografeerd. Weer een kamer verderop is het rolgordijn naar beneden getrokken, een verhuisdoos staat in de vensterbank. Daar zal de afdeling personeel meer van weten.


Waar heeft iedereen zo'n pret om? Een carnavalsoptocht? De bloemencorso? Nee, er trekt een militaire parade voorbij ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van het Zuid-Koreaanse leger. De nieuwe Hyunmoo 3-kruisraket van eigen makelij rijdt mee in de parade. Kan heel precies Noord-Koreaanse doelen bombarderen, zie er de humor niet van in. Of de K1A1 tank, ook eigen makelij, niet grappig.


Miss Korea dan? Zij hangt cadetten bloemenkransen om. Niet om te gieren. De miljoenen papiersnippers die over de parade worden gestrooid? Geen dolle pret. Hoe zit het eigenlijk met het gevoel voor humor in Korea? Afgelopen zomer vierde aartsvijand Noord-Korea hetzelfde 65-jarige jubileum, ook met overdadig veel militair materieel. Dat is pas echt lachen. Voor de wapenindustrie.


Updates


Twitter.com/HansAarsman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden