Lachende beer loopt binnen met fax-kunst

Toen de fax nog geen gemeengoed was, toen je het woord in briefhoofden nog wel eens in merkwaardige spelling kon aantreffen als 'facs' (afkorting van facsimile), toen 99,9 procent van de bevolking het pracht-apparaat louter van horen zeggen kende en nauwelijks wilde geloven dat je er hele brieven en tekeningen...

Elk velletje dat er zoemend uit rolde, kon rekenen op een warm onthaal. Een bijna-telegram was het soms, waar ook nog veel omslachtig telefoneren bij kwam kijken, van hebt u een fax en wat is het nummer en dan gooi ik het er zo op en dan bellen we nog even of het er allemaal ook is gekomen.

Vroege bezitters van zo'n machine konden menig bewonderende blik incasseren. Daar stond tegenover dat ze niet zo gek veel mensen hadden om, voor de gein, faxmatig mee te corresponderen. Een fax was meer iets voor bedrijven. Dat je nog even op het laatste moment wat orders kon doorgeven.

Al gauw werd het anders. Sluwe jongens gingen gericht mailen met faxnummers, zodat je niet gek op moest kijken als ze 's nachts op jouw fax, op jouw prijzige thermisch papier, tien meter reclame hadden gemaakt. Er kwamen vuistdikke boeken met faxgrappen. Met lollig bedoelde voorberichten en nep-briefpapier waar je een hele kantoorstaf mee op stang kon jagen. Werkelijk ontzettend grappig. Voor een keertje.

Sinds kort is er De Vrijdagmiddagfax, een initiatief van Stichting De Lachende Beer (wat ook al erg funny klinkt). Voor 45 gulden per drie maanden ben je abonnee. Dan krijg je elke vrijdagmiddag in 'het seizoen', van september tot en met mei, een fax van De Lachende Beer. Met daarin 'iets grappigs, nieuws of een wijze opmerking'.

Er zit ook een tekening bij van beeldend kunstenares Anneke Camstra. Uit een gratis proefeditie, aan te vragen op faxnummer 020 - 6129271, blijkt dat zij zich in haar werk onderscheidt met pennestreken die even subtiel als droevig aandoen. Duur, als je zo je vrijdagmiddag moet besluiten. En niet zo moeilijk te begrijpen dat die beer lacht. Die gaat met dit idee lekker binnenlopen. Want het is wel kunst, natuurlijk.

HP

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.