Lachen, vloeken en huilen op hoog niveau

Theater


Overlast


Ter Steege en Bouwens creëren fraai taalbouwwerkje met verrassende wendingen.

AMSTERDAM - Je kunt je er wel het nodige bij voorstellen. Nieuwe buren. Een verbouwing. Helse herrie van boren en kloppen, en af en toe ook stank. Even doorzetten dus, maar na een tijdje begint het toch goed te vervelen. En dan moeten ze natuurlijk ook nog komen kennismaken. In afwachting van een en ander bezit je je ziel in lijdzaamheid.


Dat lijkt de insteek van Overlast, een nieuwe voorstelling in de Bellevue Lunchtheaterreeks, geschreven door Erik Bindervoet en Michèle Bernard, en gespeeld door Johanna ter Steege en Wim Bouwens. Beide acteurs studeerden af aan de Toneelschool Arnhem in 1988 en gingen vervolgens elk hun weg; Ter Steege deed ook veel film, Bouwens is sinds een tijdje vast verbonden aan Keesen & Co. Hoe dan ook wilden ze graag weer eens samen acteren en dat gebeurt nu op deze manier.


Ze spelen Jo en Wil uit Hellevoetsluis aan het Haringvliet, twee acteurs die altijd al graag een klassieke Japanse No-tragedie willen opvoeren. Het decor refereert daaraan, en af en toe bespreekt het duo de kenmerken van die traditionele theatervorm. Tegelijkertijd gaat het over nieuwe en oude buren, en nog over heel veel meer.


Overlast is dan een fraai geconstrueerd taalbouwwerkje, met verrassende wendingen, wisselingen en fantasieën. Jo en Wil zijn ook een stel, met alle moeilijke momenten van dien. Of spelen ze dat nu maar? Als Jo in tranen uitbarst omdat ze zich eenzaam en onbegrepen voelt - spel?


En heeft Wil de vroegere buren echt vermoord, onder meer omdat hij Jo in bed trof met de mannelijke helft van het paar? Was hij nu trouwens de vogelaar met ringbaard die drie jaar lang niet meer van zich liet horen?


Ter Steege en Bouwens stappen soepel van de ene scène in de andere, van de ene in de andere huid. Ze lachen en huilen en vloeken en dansen. En creëren gaandeweg een heel beklemmende sfeer tussen die twee mensen, die ooit een mooi plan hadden samen, maar elkaar gaandeweg toch zijn kwijtgeraakt - zonder dat dat ooit wezenlijk ter sprake is geweest, of zal komen.


Overlast van Erik Bindervoet en Michèle Bernard. Door Productiehuis Bellevue (Lunchtheater), Amsterdam. Regie: Karina Kroft; theaterbellevue.nl


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden