Lachen om gemiste strafschoppen

Het Nederlands elftal is verhuisd naar het paradijs van de beslotenheid. En de laatste winnaars melden zich...

Van onze verslaggever Willem Vissers

hoenderloo Vier keer op rij mist Jan Vennegoor of Hesselink een strafschop, tot hilariteit van zijn collega-internationals. Nu kunnen ze nog lachen om verkwanselde penalty's.

Het Nederlands elftal is voor de tweede week van de voorbereiding op het EK neergestreken in Residence Victoria, het paradijs van de beslotenheid aan de Woeste Hoefweg in Hoenderloo. Ver weg van huis, midden op de Veluwe. Een luxueus hotel met een schitterend voetbalveld, door hekken omringd. De spelers stappen vanuit hun kamer zo het gras op.

De eerste keer gaat Wesley Sneijder serieus in op de vraag over zijn favoriete positie op het middenveld: als lid van het creatieve driemanschap achter de spits, of als één van de twee controleurs daar achter. ‘Het is duidelijk dat ik wat meer naar voren het sterkst ben.’

Bij de tweede keer heeft hij genoeg van de vraag: ‘Mijn plek is daar, kamer 242.’ Hij wijst richting het hotel. In Hoenderloo kan de bondscoach in alle rust oefenen. Vier van de negen geplande trainingen voor het vertrek naar Zwitserland vinden achter gesloten deuren plaats en dat is niet meer zo on-Nederlands als vroeger.

Vooral Frank Rijkaard maakte in 2000 gebruik van de beslotenheid, gewend ook als hij daaraan was in Italië, op stiltecentrum Milanello. De tactische variant, de geniale vrije trap, het oefent wat meer ongestoord zonder pers en publiek.

Maandag, bij de eerste sessie in Hoenderloo, is iedereen welkom. Wesley Sneijder kreeg wat extra rust na de landstitel met Real Madrid. Hij blies een paar dagen uit in Nederland. ‘Even langs bij oma, je kent het wel. Even het verstand op nul en niet aan voetbal denken.’

Aan zelfvertrouwen heeft het Sneijder nooit ontbroken. ‘Ik heb er zin in. Het is duidelijk zichtbaar hoe sommige spelers zijn gegroeid ten opzichte van het WK in Duitsland. Dat moeten we nu laten zien. Ik ga alleen naar het toernooi om te winnen. Zo voel ik het. Als je het elftal analyseert, doen we niet onder voor andere landen. Hoe wij over Italië en Frankrijk denken, zullen zij ook over ons denken.’

Sneijder speelde een flets WK, op een moeilijke positie. Hij was laatste man op het driemansmiddenveld. Hoe is hij gegroeid dan? ‘In alles. Als speler, en ook buiten het veld. Dat doet een hoop met je. Het complete plaatje is veranderd.’

En dan traint ook Edwin van der Sar voor het eerst mee, de recordinternational die zichzelf vorige week verhief tot held, door in de finale van de Champions League tussen Manchester United en Chelsea de beslissende strafschop te stoppen.

Maandag vertelt hij dat het gelukzalige gevoel eigenlijk maar kort duurde. ‘Donderdag was ik te moe om blij te zijn.’ ’s Avonds dronk hij in Manchester nog een paar biertjes met ploeggenoten, maar om een uur of kwart over twaalf ging het licht uit.

Wat hij jammer vond, is dat de huldiging in de stad niet doorging, zoiets als met Ajax, dat zich in 1995 liet fêteren op het Museumplein. Al die mensen toen, het aankomende vliegtuig dat al even ‘zwaaide’, de nachtsluiting met een patatje, ergens in de stad.

Vrijdag dacht hij voor het eerst serieus aan het EK, zijn laatste toernooi. Hij belde de materiaalman, om te bespreken welke spullen hij vervoerd wilde hebben naar Hoenderloo.

Oranje is dus compleet nu. Van Persie traint nog steeds apart en één speler valt nog af. Van Basten wil deze week, met oefenduels tegen Denemarken (donderdag) en Wales (zondag) schaven aan systeem, samenhang en opstelling.

Maar eerst dus nog even een vleugje hilariteit, als tegen het einde van de training iedereen een strafschop neemt, twee weken voor Nederland - Italië. Degenen die missen zijn, op Melchiot na, allemaal aanvallers: Vennegoor of Hesselink (gestopt door Timmer), Babel (hoog over), Van Nistelrooij (hoog over), Huntelaar (slap naast) en Melchiot (gestopt). Degenen die falen mogen opnieuw aanleggen, totdat ze hebben gescoord.

Zo kan het gebeuren dat Jan Vennegoor of Hesselink, net gekroond tot kampioen met Celtic, vier keer op rij een strafschop mist. Redding Timmer, redding Van der Sar, twee keer redding Stekelenburg. Anderen slaan van jolijt met hun vuist in het gras. Nu nog wel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden