Lach maakt plaats voor gêne bij Oranjequiz

Echt serieus wil de Amsterdammer de monarchie toch niet nemen. Zelfs als Het Parool in de raadzaal van het stadhuis een kennisquiz rondom het thema 'Amsterdam en de Oranjes' belegt, overheerst tot vraag twintig de lacherigheid - naar vermogen aangewakkerd door stalmeester Theodor Holman....

De meeste deelnemers hebben zich dan ook bij toeval voor het toernooi gekwalificeerd. Hetzij omdat zij de moeite hebben genomen om - al dan niet met behulp van een naslagwerk - vragen in hun middagkrant over het koningshuis te beantwoorden. Hetzij omdat zij tot de bekende stadsgenoten werden gerekend.

Tot die laatste categorie behoorde niet alleen de maakster van de lekkerste gehaktbal die Johannes van Dam tijdens zijn culinaire zwerftochten door Amsterdam tot zich heeft genomen, maar ook de onvermijdelijke Joop Braakhekke en oud-burgemeester Patijn.

De laatste bleek deelgenoot aan menig episode waarover het gezelschap werd bevraagd. Hij was aanwezig geweest bij de feestelijke rondvaart van Nelson Mandela op 11 maart 1999, en wist dat prinses Margriet en een stralende Pieter van Vollenhoven voor een koninklijk cachet hadden gezorgd. En ook had hij hare majesteit vergezeld bij een van de weinige voetbalwedstrijden die zij tijdens haar regering heeft bezocht (het openingsduel in de Arena). Off the record wilde hij overigens best melden dat de koningin ook tijdens het dansen graag een verantwoorde conversatie voert.

Maar om dergelijke trivialiteiten ging het niet bij de quiz. In plaats daarvan konden de deelnemers zich verbijten op de vraag naar wie de Binnen- en Buiten Oranjestraat is vernoemd. Of konden ze gissen naar de identiteit van het bevriende staatshoofd dat de koningin in 1993 vergezelde naar het bouwrijpe KNSM-eiland. De verwijzing van de zondagmiddagdisco van Club More naar paleis Soestdijk had zo mogelijk een nog hoger incrowd gehalte.

'Is het te doen?', wilde duopresentator Mieke van der Wey - dit keer zonder camera's in haar nabijheid - weten van J. Stegeman, meervoudig finalist van de Grote Geschiedenis Quiz. 'Voor anderen misschien wel', luidde het antwoord. En daarmee vertolkte hij de algemene stemming. De schade kon niet voor de deadline van deze krant worden vastgesteld. Maar erg was het wel, kon uit de lichaamstaal van de juryleden worden opgemaakt. Gelukkig ging het maar om Oranje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden