Labours linkse kwelgeest Jeremy Corbyn

De partijbonzen zijn er niet blij mee, maar de achterban heeft de hardcore socialist Jeremy Corbyn als leider aangewezen.

Jeremy Corbyn.Beeld reuters

Labour heeft Jeremy Corbyn uitroepen tot partijleider. Het is de keuze van de gewone leden geweest (maar bepaald niet van de parlementariërs).

De stembussen waren al verzegeld, maar dat weerhield de 66-jarige socialist er donderdagavond niet van om nog een bijeenkomst te houden, zijn honderdste deze zomer. Het tafereel was vertrouwd: ruim anderhalf uur voor aanvang stond er een keurige Engelse rij wachtenden in Tufnell Park Road, in het Londense kiesdistrict van de gedoodverfde leider van Hare Majesteits oppositie.

Er stonden stalletjes met Corbyn-merchandise. Jonge mensen deelden folders uit, bijvoorbeeld van de Spartacist League, die er onder de kop 'Jeremy Corbyn; Tony Blair's nightmare!' verheugd melding van maakte dat Corbyn nóg linkser is dan de 'bourgeois nationalisten' van de Scottish National Party en dat een 'vrijwillige federatie van volksrepublieken op de Britse eilanden' weer iets dichterbij is gekomen.

Kort voor aanvang arriveerde de politicus-activist per fiets bij The Rock Tower, waar hij zijn volgelingen zou bedanken. De achttiende leider van de Labour Party, die drie maanden geleden nog onbekend was bij het grote publiek, kreeg de ontvangst van een rockster.

Gat in politieke markt

Corbyn heeft geprofiteerd van de kleurloosheid van zijn rivalen, een B-team nadat topkandidaten zich hadden teruggetrokken. Andy Burnham was aanvankelijk de favoriet, maar deze politicus waait met alle winden mee en pretendeert wat ongeloofwaardig geen deel uit te maken van de elite in Westminster. Yvette Cooper ontdekte te laat dat ze als mens moest spreken en niet als politicus.

Liz Kendall was als vaandeldraagster van het blairisme bij voorbaat kansloos. De Corbyn-revolutie is immers een afrekening met New Labour en in het verlengde daarvan een verlate reactie tegen de bankiers, die in de ogen van de Corbynistas de dans zijn ontsprongen bij de kredietcrisis, die leidde tot bezuinigingen waardoor de zwakkeren van de samenleving onevenredig zwaar werden getroffen.

Corbyn stuitte op een gat in de politieke markt: een orthodox links geluid. Zijn politieke visie is kraakhelder en voorspelbaar, reden dat hij bij toespraken geen aantekeningen nodig heeft. Er heerst een verlangen naar authenticiteit en duidelijkheid, iets waar Corbyn als geen ander aan tegemoet is gekomen.

Liz Kendall.Beeld ap

'Jeremy was tegen de inval in Irak. Dat schept een band'

Malinder Toor, Hounslow, Londen. Werkloos

Jeremy is voorzitter van de vredesbeweging, waar ik sinds mijn studentenjaren ook bij betrokken ben. Met Tony Benn behoorde hij tot de politici die zich het sterkst tegen de invasie in Irak hebben uitgesproken. Dat schept een band. Hij steekt in moreel opzicht boven de anderen uit. Bovendien trekt zijn sobere, ethische manier van leven me aan. Hij fietst, hij eet geen vlees, hij declareert amper onkosten. Hij heeft iets messiaans. Ik lees boeken over Labourpolitici uit de jaren veertig, zoals Nye Bevan. Eenvoudige mensen die het beste voor hadden met het land en het volk. Dat zie ik terug in Jeremy. Politiek is tegenwoordig te veel spin en effectbejag. Het is denkbaar dat hij over een paar jaar moet aftreden, nog voordat er parlementsverkiezingen zijn geweest, onder druk of wanneer hij concessies moet doen aan zijn principes. Voor dat laatste zou ik alle begrip hebben. Het geweten krijgt voorrang.

'Hij heeft het hart op de juiste plaats, dat is verfrissend'

Tom Stokes, Hampstead, Londen. Student kunstacademie

De Blairites hebben het lang voor het zeggen gehad, maar nu zijn wij aan de beurt. Corbyn komt op voor de achterblijvers in de samenleving, voor de mensen die het hardst zijn getroffen door de bezuinigingen, voor de mensen in het noorden van het land die het thatcherisme nooit te boven zijn gekomen. Er is zoveel onrecht. Mensen met psychische problemen die geen hulp meer krijgen, mensen die de dood in zijn gejaagd omdat ze ten onrechte arbeidsgeschikt zijn verklaard. Bij Corbyn zit het hart op de juiste plaats. Je hoort vaak: hij brengt ons terug naar de jaren zeventig of tachtig, maar mijn generatie kent die tijd niet en vindt hem daarom misschien juist verfrissend. Ik besef dat hij bij de volgende parlementsverkiezingen misschien niet verkiesbaar is, en het is frustrerend dat veel mensen, zeker in het rijke zuiden van het land, het mooie van hem niet zien. Macht gaat niet voor alles, wat mij betreft, principes zijn belangrijker.

'Door Corbyn zijn wij weer Labour-lid'

Tony Green (met vrouw Ruth), Tottenham, Londen. Gepensioneerd universiteitsdocent

Hij is eerlijk. Hij is duidelijk. Hij is makkelijk te volgen. En hij heeft ervoor gezorgd dat mijn vrouw en ik weer lid zijn geworden van Labour, de partij die we 25 jaar geleden vaarwel hadden gezegd. Hij biedt een unieke mogelijkheid om de partij te hervormen, om er weer een traditionele socialistische partij van te maken. Mensen zeggen dat hij nooit premier kan worden, dat hij geen echte leider is. Dat weet ik nog niet zo net. Leiders worden niet geboren, ze ontstáán. Hij krijgt nu de kans om in zijn rol te groeien. Maar hij kan het niet alleen, hij heeft ons nodig, de mensen die op hem hebben gestemd, om samen een beweging vormen. De afgelopen maanden hebben we gezien dat er genoeg energie en enthousiasme bestaat. Het zal me niet verbazen als hij over twee jaar opstapt en het stokje overdraagt aan een jongere politicus die dezelfde ideeën heeft. Corbyn is een begin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden