Labourlid beticht van omkoping bij verkiezingen

Drie weken na afloop van een verkiezingscampagne waarin sleaze - omkoping, corruptie - van de kant van de Conservatieven centraal stond, heeft de Britse Labourpartij zijn eigen gore affaire....

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

Mohammed Sarwar, een 47-jarige multimiljonair uit Glasgow, werd op 1 mei als eerste Britse moslim tot parlementslid voor Labour in het Lagerhuis gekozen. Drie concurrenten betichten hem ervan dat hij hun voor de campagne geld heeft geboden om niet mee te doen, of zich in de campagne terughoudend op te stellen.

De zaak kwam zondag aan het rollen toen de zondagskrant News of the World beschuldigingen publiceerde aan het adres van Islam Badar. Islam, onafhankelijk Labourkandidaat, zou van Sarwar vijfduizend pond hebben ontvangen om zijn eigen campagne op een laag pitje te zetten en tevens te helpen beschuldigingen van stembuscorruptie te weerleggen.

Tijdens de verkiezingen zouden er onregelmatigheden hebben plaatsgevonden, ten faveure van Sarwar. Kiezers zouden onder valse naam op hem hebben gestemd. Volgens de Sunday Times kwamen verschillende kiezers er op de dag van de verkiezingen achter dat anderen op hun naam al een stem hadden uitgebracht. Sarwar kreeg op 1 mei 2914 stemmen meer dan de tweede kandidaat, Nicola Sturgeon van de Schotse Nationale Partij.

News of the World publiceerde zondag een dialoog tussen Sarwar en Islam, die de contacten met Sarwar had opgenomen uit bezorgdheid over het geld dat hij zojuist had ontvangen. 'Zorg dat je dat geld kwijtraakt', zou Sarwar hebben gezegd, 'wees voorzichtig, anders zul jij worden vernietigd en ik ook. Haal jezelf en mij geen problemen op de hals.'

Zondag voegde de onofficiële Labourkandidaat Peter Paton zich bij de aanklagers. Hij zei een klacht te hebben ingediend bij de politie, nadat hem in maart een aanbod voor financiële steun was gedaan door een lid van de Labourpartij in Govan om zijn 'politieke geloofwaardigheid onderuit te halen'.

De zwaarste beschuldiging kwam maandag van Jamil Abbassi, die campagne voerde als onafhankelijk Conservatief. Hij zou zijn benaderd door twee aanhangers van Sarwar, die hem 50 duizend pond boden wanneer hij zich als kandidaat terugtrok. Abbassi zei ervan uit te gaan dat Sarwar niet van het aanbod op de hoogte was.

Sarwar (44), die op zijn 22ste uit Pakistan naar Groot-Brittannië kwam, verdiende een fortuin van naar schatting 270 miljoen gulden met een succesvolle winkelketen in Schotland. Hij is sinds dertien jaar actief in de Labourpartij. Sarwar ontkent de beschuldigingen en kondigde aan gerechtelijke stappen te zullen ondernemen tegen News of the World.

Labours minister voor Schotland, Donald Dewar, droeg de Schotse politie zondag op de zaak in onderzoek te nemen. Sarwar had zondag een gesprek met Nick Brown, Labours chief whip. De partij van Tony Blair besluit woensdag of er ook een eigen onderzoek naar de kwestie zal worden ingesteld.

Volgens Sarwar is hij slachtoffer van 'vuile trucs'. De drie kandidaten die hem nu van corruptie beschuldigen, zouden zich in de weken voor de verkiezingen schuldig hebben gemaakt aan een gecoördineerde anti-Sarwarcampagne, met racistische tendenzen.

Voor de kandidatuur voor de partij in Glasgow Govan voerde hij een hevig gevecht met de voormalige parlementariër Mike Watson. Beiden lieten weinig middelen onbenut om de leden van de selectiecommissie achter zich te krijgen. Het kwam daarbij zelfs tot een door Watson aangespannen rechtszaak, die Sarwar won.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden