Labourleider gaat in op invitatie Murdoch

Rupert Murdoch, de multi-mediamagnaat, zet zijn kaarten steeds openlijker op Labour. Murdoch heeft partijleider Tony Blair uitgenodigd voor de thematoespraak tijdens het driejaarlijkse congres van News International, het overkoepelende orgaan van alle Murdoch-belangen over de hele wereld....

HENK STRABBING

Van onze correspondent

Henk Strabbing

LONDEN

De Labourleider zal zijn politieke ideeën uiteenzetten op 17 juli op het luxueuze Hayman-eiland in de buurt van Nieuw-Zeeland. De afspraak dateert al van drie weken geleden, zo is in Londen bekend geworden. Dat werpt ook een nieuw licht op de keiharde wijze waarop de Murdoch-pers (The Times, The Sunday Times, The Sun, Today, News of the World) in commentaren tegen het aanblijven van John Major vocht. In de afgelopen maanden zouden er vier ontmoetingen zijn geweest tussen Murdoch en Blair.

Murdoch is woedend op de huidige Britse regering omdat die hem consequent dwarsboomt in zijn pogingen nog meer greep te krijgen op de Britse media-markt. Andere krantenconcerns mogen, volgens wetgeving die deze herfst van kracht wordt, straks wel meer radio- en tv-belangen hebben. Bovendien wordt gewerkt aan een 'privacy-wet' die vooral sensationele tabloids als The Sun en Today in hun sappigheden zullen beperken.

Bronnen in het Labour-hoofdkwartier legden er gisteren overigens de nadruk op dat Tony Blair op Hayman per se niet de mediapolitiek van de grootste Britse oppositiepartij zal uitleggen. Het is meer een actie in de geest van 'ken zowel uw vrienden, als uw vrijanden'. Maar enkele dagen later zal Blair, terug in Groot-Brittannië, wel een toespraak houden over de 'informatie-snelweg'. Dat gebeurt op een congres van Associated Newspapers, Murdochs grote Britse concurrent, waarin onder meer de bladen The Daily Mail en The Mail on Sunday zitten.

Blair schrijft de laatste maanden opvallend vaak in Murdoch-bladen. Dat is een strategie die is ontwikkeld door Blairs nieuwe perschef Alistair Campbell die uit de tabloid-journalistiek afkomstig is. Ook hebben andere conservatieve bladen, zoals The Daily Telegraph (van de Canadees Conrad Black), veelvuldigd interviews met de Labourleider. Voor komende zondag heeft Blair een stuk op stapel, bestemd voor Murdochs News of the World.

Medewerkers van John Major in Downing Street menen dat vooral het gestook van de Murdoch-pers de premier heeft doen besluiten tot zijn 'coup' om af te treden als partijleider en zich vervolgens herkiesbaar te stellen. Ook de kunstmatige barrière van 'honderd afvallige parlementsleden' die Majors aanblijven zouden verhinderen, werd voor het eerst in de Murdoch-kranten opgeworpen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden