Labour weigert nieuwe leden om risico infiltratie

Het Corbyn-effect heeft de Britse Labourpartij 120 duizend nieuwe leden opgeleverd. Maar hoeveel van hen zijn echt?

Patrick van IJzendoorn
Jeremy Corbyn is een uiterst linkse kandidaat voor de leiderschapsverkiezingen van de Britse Labourpartij. Beeld afp
Jeremy Corbyn is een uiterst linkse kandidaat voor de leiderschapsverkiezingen van de Britse Labourpartij.Beeld afp

Pete Sinclair, scriptschrijver voor onder meer Have I Got News for you, wilde onlangs weer lid worden van de Britse Labourpartij, met het voornemen om bij de leiderschapsverkiezing op de uiterst linkse kandidaat Jeremy Corbyn te stemmen. Hij was al eerder lid van Labour, maar hield het voor gezien toen Tony Blair Irak binnenviel. Sindsdien stemde hij principieel The Greens, temeer omdat in zijn kiesdistrict Greenwich de sociaaldemocraten bijna automatisch winnen. Tot zijn verbijstering kreeg Sinclair vorige week een e-mail: bedankt voor de belangstelling maar wij weigeren u als lid.

Sinclair behoort tot de 120 duizend Britten die zich hebben aangemeld bij de oppositiepartij na de verloren parlementsverkiezingen. Normaal zou een politieke partij daar blij mee zijn, maar Labour vreest dat er sprake is van massale infiltratie van crypto-communisten dan wel conservatieven. Een lidmaatschap van drie pond geeft immers het recht om te stemmen bij de leiderschapsverkiezingen. Dit is een erfenis van Ed Miliband, die de partij democratischer wilde maken.

Voor beide groepen infiltranten is Corbyn de droomkandidaat: radicaal-links gelooft heilig in zijn ideeën en de conservatieven zijn ervan overtuigd dat hij Labour naar de verdommenis zal helpen. Om het kaf van het koren te scheiden, proberen Labour-activisten uit te vinden of de nieuwkomers daadwerkelijk zweren bij de doelstellingen van de Labourpartij, aan de hand van huisbezoekjes of uitspraken op sociale media. Bovendien bezit de partij lijsten met daarop de stemvoorkeuren van enkele miljoenen kiezers. Er zijn al 3.000 nieuwe leden geweigerd.

Socialistische lokroep

Onder hen bevinden zich tientallen Conservatieven, onder wie zelfs een Kamerlid. Bij aanhangers van Corbyn leeft nu de vrees dat de partij leden aan het verwijderen is die op hun man willen stemmen - mensen als Sinclair die uit protest tijdelijk waren uitgeweken naar de Groenen of andere politieke ballingsoorden. Ze wijzen erop dat de infiltratie niets afdoet aan de heersende Corbynmanie. Waar de andere kandidaten net een zaaltje bij een buurtcentrum vullen, trekt de 66-jarige Corbyn met zijn socialistische lokroep volle theaters.

Desalniettemin heeft zijn rivaal Andy Burnham al geopperd dat hij een zege voor Corbyn mogelijk zal juridisch zal aanvechten omdat de verkiezingen wegens de infiltratie oneerlijk zouden zijn geweest.

Ondertussen woedt het debat omtrent Corbyn voort. In een open brief hebben veertig economen hun steun getuigd aan de 'Corbynomics', zoals het stoppen met bezuinigen, het drukken van geld om publieke werken mee te financieren en het nationaliseren van zowel spoorwegen als nutsbedrijven. Corbyn zelf heeft beloofd excuses aan te bieden voor de invasie van Irak.

Critici van Corbyn richten zich nu vooral op diens buitenlandbeleid en contacten met dubieuze types, onder wie de Belgische islamist Abou Jahjah. 'Corbyn is iemand, 'zo schreef Blairs voormalige rechterhand John McTernan', die pacifisme steunt in eigen land en terreur in andere landen.'

Corbyns opmerking, vorig jaar op de Russische staatstelevisie, dat de gruwelen van IS te vergelijken zijn met het wangedrag van Amerikaanse militairen in Fallujah is bij de critici niet goed gevallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden