Labour-politicus: vrees voor racisme hindert onderzoek naar seksbendes

De Britse Labour-politicus Sarah Champion heeft de regering opgeroepen te onderzoeken waarom Britten van Aziatische komaf zo vaak betrokken zijn bij omvangrijke seksuele misbruikzaken. Ze reageerde hiermee op een rechtszaak waarin zeventien mannen en een vrouw woensdag schuldig werden bevonden aan vrouwenhandel en misbruik van tientallen tienermeisjes en jonge vrouwen in Newcastle. Dergelijke zaken hebben zich eerder voorgedaan in Oldham, Derby, Oxford en Rotherham.

Het House of Commons in Londen. Beeld afp

Op de BBC-radio zei Champion, fractiewoordvoerder Gezinszaken, dat keer op keer blijkt dat met name mannen van Pakistaanse komaf zich hieraan bezondigen. Ze vroeg zich af of er culturele problemen zijn of dat het misschien binnen de gemeenschap geaccepteerd wordt. 'Deze vraag stellen is niet racistisch, maar betreft kinderbescherming.'

Tijdens vier verschillende processen, waar de media nu pas over mogen berichten omdat anders de jury zou worden beïnvloed, werd een bekend patroon zichtbaar. De mannen hadden het gemunt op kwetsbare blanke meisjes. Makkelijke prooien bleken bewoonsters van opvanghuizen te zijn. Gratis drugs en drank waren populaire verleidingsmiddelen van de 'loverboys'. De meisjes werden naar woonhuizen vervoerd waar drugsfeesten plaatsvonden, maar dat waren slechts dekmantels voor groepsverkrachtingen.

De bendeleden werden via een jonge vrouw, Carolann Gallon, in contact gebracht met de meisjes.

Uit het onderzoek werd duidelijk hoezeer sommige van de daders blanke meisjes en vrouwen minachten. Toen een van de mannen, de drugsleverancier Badrul Hussain, aangehouden werd voor zwartreizen ging hij tekeer tegen de blanke conductrice. 'Alle blanke vrouwen zijn maar goed voor een ding', liet hij weten, 'om door mannen als ik te worden geneukt en als vuil te worden behandeld. Dat is wat vrouwen als jij waard zijn.'

Bij het onderzoek naar de bende kreeg de politie hulp van een man die in 2002 was veroordeeld voor het drogeren en verkrachten van een tienermeisje. Gedurende een periode van 21 maanden ontving de informant 10 duizend pond (11 duizend euro) voor zijn waardevolle informatie, een deal die commotie heeft veroorzaakt. De politiecommissaris gaf toe dat het een duivels dilemma was, maar men wilde per se de groep achter tralies krijgen. In eerdere zaken kregen de autoriteiten het verwijt weg te hebben gekeken vanwege de etniciteit van de daders.

Deze opsporingsmethode zou wellicht niet nodig zijn geweest als de politie in de jaren daarvoor alerter had gehandeld. Een van de mannen was in 2012 reeds opgepakt. Als de zedenrechercheurs zijn mobiele telefoon hadden onderzocht, zouden ze ontdekt hebben dat hij uit was op seks met meisjes, onder meer met een 11-jarige. Hij werd vrijgelaten. Rond dezelfde periode trof de politie drie dronken meisjes aan bij twee van de mannen thuis, maar geoordeeld werd dat ze daar uit vrije wil waren en er weinig aan de hand was. Dat alles wist The Times te melden, de krant die in het verleden vergelijkbare zaken aan het licht heeft gebracht.

De politie gaf na de rechtszaak toe dat agenten aanvankelijk niet alert genoeg zijn geweest en de omvang van de zaak te hebben onderschat. Politiecommissaris Steve Ashman zei tevens dat er 'binnen sommige gemeenschappen' niet genoeg schaamte en stigma bestaat over het misbruik van minderjarigen.

Een imam uit Leeds, Qari Asim, heeft leden van de moslimgemeenschap opgeroepen zich uit te spreken tegen het misbruik. 'Deze seksdelinquenten hebben hun religie, hun families, hun cultuur, hun land en zelfs het land van hun ouders tot schande gebracht.' Tegenover de BBC beweerde Mohammed Shafiq namens de Ramadan-stichting dat deze 'criminelen het in hun hoofd hebben dat blanke meisjes waardeloos zijn'. Hij voegde er aan toe dat het grootste deel van seksueel misbruik van kinderen door blanke mannen wordt gepleegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden