Labour Partij schorst Ken Livingstone om antisemitische uitspraken

Ken Livingstone is donderdag geschorst door de Britse Labour Partij. Dat besluit viel nadat de voormalige-burgemeester van Londen en adviseur van Jeremy Corbyn Adolf Hitler een 'zionist' had genoemd en gesuggereerd had dat er een joodse samenzwering bestaat die de Labour Partij wil beschadigen. De partycoryfee zei dit te verdediging van het Labour-kamerlid Naz Shah die een dag eerder was geschorst omdat ze sympathie had getoond voor het plan om de inwoners van staat Israël naar de Verenigde Staten te deporteren. Dat was de laatste in een reeks antisemitische uitlatingen vanuit de oppositiepartij.

Ken Livingstone. Beeld AP
Ken Livingstone.Beeld AP

In een interview had de 70-jarige Livingstone beweerd dat Hitler in 1932 plannen had om de joden massaal naar het Britse mandaatgebied Palestina te sturen, het latere Israël. Tevens beweerde de uitgesproken socialist dat alles wat Hilter deed uiteindelijk wettelijk was, inclusief de Holocaust. Het bleek bovendien zijn overtuiging te zijn dat zionisten samenwerken om de partij te ondermijnen. Dit alles leidde tot woedende reacties, onder meer van kamerlid John Mann. 'Je bent een leugenachtige racist' en 'Je bent een Nazi-apologeet', schreeuwde hij zijn collega toe terwijl de camera's draaiden. Opgejaagd door de media vluchtte de bekende politicus een invalidentoilet van de BBC in.

De partijleiding kon niet anders dan Livingstone, die al 47 jaar lid is van Labour, de wacht aan te zeggen. Het was niet voor het eerst dat Livingstone in het nieuws kwam met uitlatingen die konden worden opgevat als antisemitisch. In 2006 was hij korte tijd geschorst als burgemeester nadat hij een joodse journalist van The Daily Mail een 'concentratiekampbewaker' had genoemd. Een jaar eerder had hij voor opschudding gezorgd door de imam Yoessoef a--Qaradawi op het stadhuis te omhelzen, ondanks het feit dat deze gast onder meer had opgeroepen tot het vermoorden van joden, alsmede het mishandelen van vrouwen en homoseksuelen.

Livingstone ontkent stellig dat Labour een 'antisemitisme-probleem' heeft. Dit zou zijn opgelaaid na het aantreden van Corbyn, die sympathie koestert voor Hamas. Een dag eerder was de partijleider in de problemen gekomen omdat hij lang wachtte met het ontslaan van fractiewoordvoerder Shah. Op Facebook bleek dit kamerlid, die in mei werd verkozen in Bradford-West, twee jaar geleden te hebben ingestemd met het vormen van een nieuwe staat Israël in he midden van de VS. Ook had ze mensen opgeroepen om op haar te stemmen omdat de 'joden zich verzamelen', verwezen naar een blog over een joodse samenzwering en beaamd dat alles wat Hitler deed legaal was.

Verontschuldiging

In het parlement bood ze woensdag haar verontschuldigingen aan. Haar opmerkingen staan niet op zichzelf. Leden van de Labour-afdeling op Oxford waren onlangs in opspraak gekomen omdat ze joodse studenten routinematig afschilderen als 'zio's'. In Luton meldde Labour-raadslid Aysegul Gurbuz via sociale media dat Hitler 'de grootste persoon uit de geschiedenis' is en dat het tijd is dat Iran de staat Israël op nucleaire wijze van de kaart veegt. Hangende een onderzoek naar deze gedachten is ze geschorst door de partij. Voormalig Labour-kandidaat Vicky Kirby had Hitler een 'zionistische God' genoemd en erop geattendeerd dat joden 'grote neuzen' hebben.

Zulke incidenten vormen een groeiend probleem voor Corbyn, temeer omdat hij nogal aarzelend optreedt wanneer kritiek op de politiek van Israël overgaat op antisemitisme. Vooral Labour-kamerleden met een joodse achtergrond hebben het soms te verduren. Zo kreeg Luciana Berger veel antisemitische haatmail. Deze giftige stemming leidt tot onrust binnen de partij. John Mann zei te hopen dat met het vertrek van Livingstone een duidelijk signaal is afgegeven. Inmiddels heeft partijdonateur David Abrahams gezegd geen geld meer te zullen geven aan de partij. Volgende week wacht Labour verliezen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

null Beeld Getty
Beeld Getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden