Labour: ouders jeugdcriminelen financieel straffen

Premier Tony Blair wil de kinderbijslag aan ouders van kinderen die zijn ontspoord, schrappen. Het is een van de maatregelen in de kruistocht van New Labour tegen de groeiende jeugdcriminaliteit....

Van onze correspondent Peter de Waard

De linkervleugel van Blairs partij is tegen het plan, net als veel campagnevoerders tegen kinderarmoede. De Conservatieve oppositie kritiseerde het voorstel als een verkiezingsstunt. Donderdag vinden in Groot-Brittannië lokale verkiezingen plaats.

Tony Blair verdedigde de maatregel. Hij wil dat ouders grotere verantwoordelijkheid nemen voor het gedrag van hun kinderen. De premier zou zeer geschrokken zijn van cijfers waaruit blijkt dat 80 procent van de spijbelende schoolkinderen in het gezelschap van hun ouders verkeren. Als ouders een financiële straf boven het hoofd hangt - zoals het intrekken van de kinderbijslag - zouden ze meer discipline van hun kroost gaan verlangen en ervoor zorgen dat de kinderen niet spijbelen of zich schuldig maken aan misdrijven.

Maar de linkervleugel van Labour vreest dat de maatregel averechts werkt en vooral kansarme gezinnen dupeert. Veel ouders van ontspoorde kinderen behoren tot de laagste inkomensgroepen en zijn afhankelijk van de kinderbijdrage die in Groot-Brittannië 25 euro per week voor het eerste kind bedraagt en 15 euro voor ieder volgend kind.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden