Labour op lichte achterstand in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeelanders beslissen zaterdag of Labour-premier Helen Clark de vierde termijn krijgt die ze ambieert. In de peilingen heeft ze een lichte achterstand op de Nationale Partij van John Key.

Van onze buitenlandredactie

Beide partijen hebben echter de steun nodig van kleine partijen om een meerderheid in het parlement te krijgen. Het kiesstelsel is zodanig dat die partijen een beslissende rol kunnen spelen.

De Groenen en de partij Nieuw-Zeeland Eerst willen een coalitie met Labour, terwijl de Nationale Partij kan rekenen op steun van de partijen Actie en Verenigde Toekomst. Onduidelijk is of de Maoripartij, thuishaven van de oorspronkelijke inwoners, zich achter Clark of Key zullen scharen.

Moeilijke tijden
Nieuw-Zeeland beleeft moeilijke tijden. De buitenlandse handel stokt en de economische crisis raakt het land hard. Het werkloosheidspercentage is met 4,2 procent het hoogste in vijf jaar.

De verkiezingsstrijd gaat eigenlijk alleen maar over binnenlandse aangelegenheden als de economische crisis. Beide partijen verschillen niet echt van mening over de grote politieke vraagstukken als buitenlands beleid, belastingheffing en de onafhankelijke rol van de centrale bank.

Premier Clark heeft zichzelf trachten neer te zetten als de ervaren politica, maar is dat niet echt gelukt. Volgens de peilingen wordt oud-bankier Key door de helft van de ondervraagden gezien als de man die betere economische papieren heeft.

Labour-premier Helen Clark in debat met John Key van de Nationale partij (Reuters) Beeld
Labour-premier Helen Clark in debat met John Key van de Nationale partij (Reuters)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden