Labour niet te spreken over memoires Mandelson

Politici van de Britse Labourpartij zijn niet blij met de memoires van kopstuk Peter Mandelson. De herinneringen van de politicus zijn volgens David Miliband, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, ‘destructief en zelfverwoestend’. Dat stelde hij zaterdag in dagblad The Times.

ANP

Ook oud-minister Ed Miliband, net als zijn broer David in de strijd voor het leiderschap van Labour, was niet te spreken over de memoires met de titel ‘De derde man’. Hij noemde het boek ‘triest’ en stelde dat Mandelson beter uit de politiek kan stappen. ‘Het is tijd voor een nieuwe generatie’, aldus Miliband. Ook de voormalig minister van Volksgezondheid Andy Burnham stelde dat Mandelson beter iets anders kan gaan doen.

Het boek van Mandelson is net uitgekomen, maar eerder werden al delen in de Britse media gepubliceerd. De politicus met de bijnaam Prins van de Duisternis verhaalt in zijn boek over zijn ervaringen in de drie kabinetten Labour. Ook gaat hij in op de onderlinge strijd tussen oud-premier Tony Blair en diens opvolger Gordon Brown, die recentelijk de verkiezingen verloor.

Don't rock the boat

De politicus zegt in The Times niet van plan te zijn het politieke toneel te verlaten, ondanks de kritiek. Hij vreest dat de nieuwe politieke leider van Labour terug zal keren naar het beleid van ‘don't rock the boat’ (laat de boot niet schommelen). Volgens Mandelson was dat de insteek in de jaren tachtig en negentig, en is inmiddels bewezen dat dit beleid niet werkt. ‘Tony Blair trad aan en deed de boot schommelen, waarna er verandering op gang kwam’, stelde Mandelson.

Veel politici van Labour zijn tevens ontevreden over de timing van Mandelson. De presentatie van zijn memoires komt de strijd om het leiderschap van de partij volgens velen niet ten goede. Mandelson stelt echter dat hij zijn visie wil geven ‘op een tijdstip dat het voor de partij het meest relevant is’. De nieuwe partijleider wordt in september gekozen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden