'Labour liet in honderd jaar kansen liggen'

De 21ste eeuw zal de eeuw van Labour moeten worden, zoals de 20ste eeuw de eeuw van de Conservatieven is geweest....

Van onze correspondent Peter de Waard

Blair zei in zijn terugblik op de afgelopen honderd jaar dat de traditionele Labourpartij een belangrijke en positieve bijdrage heeft geleverd aan de Britse politiek. 'Het waren onze hervormingen die de 20ste eeuw hebben geciviliseerd', zei Blair. Hij gaf het vrouwenkiesrecht en de gezondheidszorg als voorbeeld.

Blair herdacht vooraanstaande leiders van Labour uit die periode zoals Keir Hardie (de oprichter en allereerste Labourvoorzitter in 1900), Aneurin Bevin (voormalig minister van Gezondheidszorg en oprichter van de National Health Service), Clement Attlee (Labourleider tussen 1935 en 1955) en John Smith (Blairs voorganger).

Ook sprak hij een woord van waardering voor de oude partij-aanhang: 'De mensen die zichzelf niet als held zagen maar die onze grootste helden waren, omdat ze in goede en slechte tijden achter Labour bleven staan.'

Tegelijkertijd constateerde Blair dat Labour in de eerste honderd jaar kansen heeft laten liggen. De partij is in de hele bestaansperiode maar 23 jaar aan de macht geweest, waarvan nog nooit 'twee hele regeringsperiodes achter elkaar'.

De vernieuwde partij, New Labour, zal volgens Blair moeten proberen langer te regeren, waardoor meer kan worden bereikt. Hij somde de vijf belangrijkste doelstellingen van New Labour op: het creëren van volledige werkgelegenheid en zo goed mogelijk onderwijs, het vervolmaken van het Britse stelsel van gezondheidszorg tot het beste van de wereld, het beëindigen van elke vorm van kinderarmoede binnen twintig jaar en het verzekeren van de positie van Groot-Brittannië als een leidinggevende en zelfverzekerde natie in de wereld.

'Als hier over vijftig jaar een nieuwe Labourleider staat, iemand die nu misschien nog niet geboren is, zou hij of zij tegenover de partijleden met trots moeten kunnen vertellen wat wij, dan historische figuren, met elkaar hebben bereikt', aldus Blair.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden