Labour-leider Corbyn weigert Venezolaanse president Maduro af te vallen

Jeremy Corbyn weigert zijn politieke vriend Nicolas Maduro af te vallen. Vanuit zijn eigen partij was de Labour-leider onder druk gezet om de president van Venezuela aan te spreken op diens dictatoriale koers, Corbyn benadrukte dat het geweld in het verarmde Zuidamerikaanse land van beide kanten komt.

Jeremy Corbyn.Beeld afp

De mening van Corbyn is niet onbelangrijk omdat hij een reële kans maakt premier te worden van Groot-Brittannië. De VN hebben 'het systematische gebruik van buitensporig geweld tegen de demonstranten' veroordeeld.

Voor de 68-jarige oppositieleider is de situatie in Venezuela lastig, omdat hij de regimes van Hugo Chavez en diens opvolger Maduro heeft beschouwd als blauwdrukken voor een Brits socialisme. Zijn geestverwant Ken Livingstone had als burgemeester van Londen aan ambassade geopend in Caracas en liet Londense bussen op goedkope Venezolaanse olie rijden. Corbyn, opgegroeid met Che Guevara, prees ook afgelopen dagen het Venezolaanse socialisme. Het lot van de armeren is verbeterd en alfabetisme is toegenomen, zei hij.

Volgens hem heeft Maduro de strategische fout gemaakt om de economie afhankelijk te laten zijn van de olie, wat een probleem zou worden na het instorten van de olieprijs. Hij zei 'uiterst bedroefd' te zijn over de dodelijke slachtoffers die afgelopen maanden zijn gevallen bij protesten in Caracas, eraan toevoegend dat het zowel om demonstranten gaat als om gewapende troepen. 'Er moet een dialoog komen en een proces dat de onafhankelijkheid van de gerechtelijke macht, en mensenrechten, waarborgt,' luidde zijn advies. Deze voorzichtige houding is opmerkelijk omdat Corbyn in het verleden heeft beweerd dat wie neutraal blijft in een onrechtvaardige situatie, automatisch de zijde kiest van de onderdrukker. Vanuit Venezuela is met teleurstelling gereageerd. Juan Andres Mejia, oprichter van de progressieve oppositiepartij Popular Will, zei tegenover Newsnight dat Corbyn 'echt moet weten wat er aan de hand is in het land voordat hij stelling kan nemen. Het geweld komt niet van beide kanten, het geweld komt van overheidszijde.'

Labour-kamerlid en Venezuela-kenner Graham Jones heeft gezegd 'dat de socialistische leiders de economie ondanks de olierijkdom hebben vernietigd, mensenrechten schenden en democratie hebben vervangen door een autoritair bewind'. In The Evening Standard schreef politiek commentator Matthew D'Ancona dat 'de jongeren die Corbyn zo massaal steunen en zijn naam op Glastonbury hebben gescandeerd zich zouden moeten afvragen waarom hij het zo moeilijk vindt om Maduro's onderdrukking te veroordelen'.

President Nicolas Maduro.Beeld epa

Corbynistas vinden dat hun leider geen blaam treft. Op Twitter vatten ze de commotie over Venezuela luchthartig op door onder de ironische hashtag @#CorbynMustCondemn zaken op te sommen waarover Corbyn zich zou moeten uitspreken, zoals de Slag om Hastings, de prijsverhoging van Toblerones, de Spaanse inquisitie en de Chinese revolutie. De progressieve radiopresentator James O'Brien vroeg zich af waarom Corbyn kritiek krijgt met betrekking tot Venezuela terwijl de regering-May handel zoekt met even dubieuze landen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden