'Labour-leden stappen op na overwinning Corbyn'

Jeremy Corbyn zal de komende dagen vooral bezig zijn de gelederen gesloten te krijgen in zijn eigen Labour-partij. De linkse radicaal werd zaterdag verkozen tot de nieuwe leider van de politieke formatie in Groot-Brittannië, maar dat viel volgens verschillende Engelse media niet bij iedereen in goede aarde. Zeven vooraanstaande leden van de partij zeiden zaterdag Corbyn niet als leider te willen en overwegen op te stappen.

Beeld afp

Yvette Cooper en Liz Kendall stappen op als lid van het schaduwkabinet. Zij waren net als Corbyn kandidaat in de verkiezing, maar moesten al na de eerste stemronde hun verlies erkennen. De 66-jarige Corbyn had al na de eerste ronde een meerderheid van 59,5 procent van de stemmen binnen.

De partijtop vreesde in aanloop naar de verkiezingen al dat Corbyn een te linkse koers gaat varen. Dat kan ertoe leiden dat de partij 'onverkiesbaar' wordt, waardoor de Conservatieven kunnen blijven regeren.

De 66-jarige Corbyn kreeg 59,5 procent van de stemmen, zodat hij reeds in de eerste ronde won. 408.470 leden brachten hun stem uit. Tom Watson werd verkozen tot plaatsvervangend leider. Achter Corbyn kreeg Andy Burnham 19 procent van de stemmen. Yvette Cooper kreeg 17 procent van het totaal en 4,5 procent van het aantal stemmers koos voor Liz Kendall.

Het mag geen verrassing heten dat de zege van de outsider Corbyn voor de nodige onrust zorgt binnen de oppositiepartij, die nog steeds getraumatiseerd is door de verrassende nederlaag bij de parlementsverkiezingen vier maanden geleden. Terwijl hij de steun geniet van het merendeel van de leden en de machtige vakbonden, heerst er binnen zijn fractie veel scepsis over de radicaal-linkse koers die Corbyn voor ogen staat. Nog geen twintig van de 232 kamerleden hebben hun stem verleend aan de man die al jaren bekend staat als de meest fanatieke rebel binnen de partij, zeker in het Blair-tijdperk.

Corbyn en Trump: een paar apart

'Voor beide mannen geldt dat ze een staat van dienst - of juist het gebrek daaraan - meetorsen die hun concurrenten praktisch kansloos zou maken.' Columnist Paul Brill ziet veel verschillen tussen Corbyn en Trump, maar ook een aantal belangrijke overeenkomsten. Lees zijn column hier (+)

Liz Kendall. Beeld afp

Ambities

Corbyn, die een 'nieuwe soort politiek' voorstaat, heeft veel ambities. Hij wil het Verenigd Koninkrijk uit de NAVO halen, het land kernwapenvrij maken, nutsbedrijven weer in staatshanden brengen, belastingen verhogen, stoppen met de bezuinigingen en een eurosceptische koers varen. Volgens critici kan zijn benoeming voor problemen zorgen in Noord-Ierland, dit vanwege zijn sterke banden met Sinn Fein-leider Gerry Adams. Corbyn staat zeer kritisch tegenover het bankwezen, dat in zijn ogen verantwoordelijk is voor de kredietcrisis en de daaropvolgende bezuinigingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden