Labour krijgt hoe dan ook meer zetels dan Tories

De London School of Economics (LSE) heeft voor de verschillende partijen een best case-scenario en een worst case-scenario opgesteld gebaseerd op de verschillende opiniepeilingen en eigen academisch onderzoek....

Het nieuwe Lagerhuis zal 646 zetels tellen (dertien minder dan het huidige), als gevolg van een aantal herindelingen in Schotland. Zelfs in het voor Labour allerslechtste scenario houdt de partij nog een absolute meerderheid van vijftig zetels.

De London School of Economics heeft ook nog een theoretisch ‘zeer onwaarschijnlijk’ scenario uitgewerkt waarbij de Conservatieven 35 procent van de stemmen halen en Labour 33 procent. In dat geval zal Labour evengoed aanzienlijk meer zetels (310) halen dan de Tories (231), maar heeft de partij geen absolute meerderheid.

Het onderzoek is gebaseerd op de cijfers van 27 april, zodat er geen rekening is gehouden met de onthullingen van gisteren over de aanloop naar de Irakoorlog, maar volgens prof. Patrick Dunleavy van de LSE zal het zogenoemde ‘leugeneffect’ geen grote omslag bewerkstelligen. ‘Mogelijk zal het percentage thuisblijvers hierdoor toenemen’, zegt hij.

Een hung parliament (een Lagerhuis waarin geen van de partijen een meerderheid heeft, dus ook Labour niet) is volgens hem alleen mogelijk bij een extreem lage opkomst van Labourstemmers, massaal tactisch stemgedrag (aanhangers van de Liberaal-Democraten helpen kansrijke Tory-kandidaten en andersom) en een grote nieuwe tegenslag voor Tony Blair.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden