Labour kiest ‘Robin Hood-begroting’

In de Britse politiek heeft zich een ommekeer voorgedaan die enkele maanden geleden nog ondenkbaar was. Dat de Labourregering afstevent op een niet eerder vertoond begrotingstekort van 8 procent is één ding....

Van een bewuste, ideologische ruk naar links is geen sprake. De linkervleugel van Labour was de afgelopen jaren luidruchtig, maar geen machtsfactor van belang. Het zijn de omstandigheden waardoor Gordon Brown, die samen met zijn voorganger Tony Blair de welvarenden zo weinig mogelijk in de weg had gelegd, de jaren zeventig weer tot leven meent te moeten wekken.

Het begon met de kredietcrisis. Die noopte de staat voor bankier te gaan spelen en nationaliseringen op te tuigen. Vervolgens trad de recessie in, die de toch al lege Britse schatkist een nog armzaliger aanblik geeft en Labour dwingt tot de meest socialistische begroting sinds de partij elf jaar geleden aan de macht kwam.

Door alle stimuleringsplannen en tegenvallers verdrievoudigt het tekort. Iemand moet de rekening betalen, en de rijken gaan dat als eerste merken. Voor het eerst sinds 1973 durft een minister van Financiën de inkomstenbelasting te verhogen. Degenen die meer dan 175 duizend euro verdienen, zien het toptarief stijgen van 40 naar 45 procent. Bovendien raken alle mensen met een inkomen boven de 120 duizend euro hun belastingvrije voet kwijt. In totaal betreft het circa 800 duizend Britten.

Labour, dat zestien jaar geleden de verkiezingen verloor vanwege dit onderwerp, heeft de stap zorgvuldig voorbereid. Bovengenoemde bedragen zijn het resultaat van eindeloze consultaties in zogeheten focusgroepen, ofwel panels van gewone Britten die hun mening geven over beleidsplannen. Zij steunen het aanpakken van grootverdieners, maar de grens moet niet te laag worden gelegd.

De Conservatieven staan machteloos. Ze kunnen geen politieke munt slaan uit de verhoging, omdat dat het aloude verwijt zou opleveren dat zij zich louter inzetten voor de rijken. Daarom houden ze het erop dat het terugdraaien van de maatregel, mochten ze over anderhalf jaar aan de macht komen, ‘geen prioriteit’ heeft.

Wel leggen ze de nadruk op het in hun ogen onverantwoorde leengedrag van de regering, dat alle Britten op termijn zal treffen. ‘Stabiliteit wordt uit het raam gegooid. Voorzichtigheid is dood. Labour heeft het hem weer geflikt’, aldus George Osborne, financieel woordvoerder van de Tories. ‘We gaan hier de rest van ons leven voor boeten.’

Hij probeert de Britten bovendien in te peperen dat Labour, dat de schuld bij de VS legt, medeverantwoordelijk is voor de Britse crisis. ‘Was het Amerika dat ons opzadelde met het hoogste niveau aan schulden dan enig ander land in de geschiedenis ooit had? Neen. Was het Amerika dat Groot-Brittannië het grootste begrotingstekort gaf in de ontwikkelde wereld? Nee, het was de Labourregering.’

De pirouette van Labour is de media niet ontgaan. Het dagblad The Times spreekt van een ‘Robin Hood-achtige’ begroting, en drukte dinsdag op zijn voorpagina een spotprent af waarop Brown is te zien, zwaaiend met een grote rode vlag. In plaats van hamer en sikkel staat er een pondteken in de bovenhoek. Minister van Financiën Alistair Darling dient als vlaggenstok.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.