Labour-kamerleden hekelen antisemitisme binnen partij

Labour-leider Jeremy Corbyn.Beeld AP

In emotionele toespraken hebben Kamerleden van de Britse Labourpartij dinsdag in het Lagerhuis gesproken over het antisemitisme dat ze hebben ondervonden. Het gaat daarbij onder meer om doodsbedreigingen, kwetsende opmerkingen over de Holocaust en mededelingen dat ze moeten ‘oprotten’ naar Israël. De aanvallen komen vooral uit extreem-linkse hoek. Labour-leider Jeremy Corbyn, die een deel van het debat aan zich voorbij liet gaan, ligt al weken onder vuur omdat hij niet hard genoeg op zou treden tegen antisemitisme onder zijn aanhang.

In stilte luisterden Britse volksvertegenwoordigers toen het joodse Kamerlid Ruth Smeeth enkele haatmails voorlas die ze had ontvangen. Het ging om teksten als ‘Hang yourself you vile treacherous Zionist Tory filth, you’re a cancer of humanity’ en ‘Ruth Smeeth is a Zionist, she has no shame and trades on the murder of Jews by Hitler, who the Zionists betrayed’. Haar collega Luciana Berger kreeg soortgelijke berichten met de hashtag #JC4PM, wat staat voor Jeremy Corbyn for Prime Minister. Beide vrouwen kregen applaus, wat in strijd is met de ongeschreven regels van het Lagerhuis.

Het ervaren Kamerlid John Mann zei dat zijn vrouw een dode vogel kreeg toegestuurd van een 'marxistische antisemiet', gevolgd door de aanzegging dat ze zou worden verkracht. 'Mensen, jonge leden van joodse komaf, zijn bang om met me mee te gaan naar bijeenkomsten van de Labour Partij, omdat ze bang zijn voor intimidatie, bedreigingen, dat hun identiteit zal worden aangevallen,' zei hij. Oudgediende Margaret Hodge, telg van een joodse familie, zei dat ze zich door het antisemitisme een buitenstaander is gaan voelen binnen de partij. ‘Ik ben daar klaar mee. Genoeg is genoeg.'

De vier, allen Blairites, hebben gemeen dat ze zich kritisch hebben uitgelaten over Corbyn, die in hun ogen te weinig doet tegen het antisemitisme bij zijn volgelingen. Kritiek op Israël is prima, zeggen ze, maar dat moet niet overgaan op anti-joods sentiment. Corbyn zelf was vier weken geleden in de problemen gekomen door zijn nonchalante commentaar op een antisemitische tekening die ooit een muur in Londen sierde. De afbeelding van joodse bankiers die Monopoly spelen over de ruggen van de uitgeklede armen, vond hij aanvankelijk vallen onder de vrijheid van meningsuiting.

Daar kwam bij dat enkele kandidaat-gemeenteraadsleden van Labour holocaustontkenners bleken te zijn. Hun schorsing heeft intern voor onrust gezorgd. Anderhalf jaar geleden was er al eens een onderzoek naar antisemitisme binnen Labour geweest, dit na enkele incidenten. Zo had coryfee Ken Livingstone gezegd dat Adolf Hitler had samengewerkt met zionisten. De oud-burgemeester van Londen is nog steeds geschorst. Onderzoekster Shami Chakrabarti, mensenrechtenactiviste en vertrouweling van Corbyn, concludeerde dat er geen systematisch antisemitisme binnen Labour was.

Het antisemitisme komt vaak voort uit kritiek op het omstreden beleid van de staat Israël tegen de Palestijnen, wier lot veel aandacht krijgt binnen de Labour Partij. De grens waar legitieme kritiek eindigt en antisemitisme begint vervaagt soms, bijvoorbeeld wanneer de Tweede Wereldoorlog erbij wordt gesleept. Tevens is kritiek op het kapitalisme soms aanleiding om uitgekauwde samenzweringstheorieën te verspreiden waarin de namen van bekende joodse bankierfamilies vallen. Dat Britse joden belangrijke posities hebben bekleed binnen New Labour, zo gehaat door Corbyn en zijn aanhangers, speelt ook mee.

Joodse organisaties hebben twee demonstraties gehouden om het probleem aan te kaarten, een bij het Paleis van Westminster en een bij het hoofdkwartier van de Labour Partij. Bij de eerste demo waren ook leden van de actiegroep Jews for Corbyn aanwezig. Corbyn heeft gezegd dat hij tegen alle vormen van racisme is, óók antisemitisme. De corbynistische pressiegroep Momentum, dat is opgericht door Jon Lansman (opgegroeid in een orthodox joodse familie), heeft beweerd dat het probleem is onderschat en dat er alles aan moet worden gedaan om het te bestrijden.

Het heeft niet mogen verhinderen dat Labour-kamerleden die bij de Westminster-demo aanwezig waren zwaar onder druk zijn komen te staan van partij-activisten. De afgevaardigde voor Bristol Thangam Debbonaire werd tot tranen gereduceerd toen ze tijdens een bijeenkomst in haar kiesdistrict werd uitgescholden en van verraad werd beticht. Oud-staatssecretaris David Lammy vernam via Facebook dat er pogingen worden ondernomen om hem zijn kamerzetel te ontnemen. Volgens sommige Corbynista’s is antisemitismerel vooral een stok om hun leider mee te slaan. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden