Labour hekelt 'hypocriet' gedraai Cameron rond Panama Papers

David Cameron raakt steeds dieper in problemen door de Panama Papers. Nadat de Britse premier donderdagavond eindelijk toegaf te hebben geprofiteerd van een fonds dat zijn wijlen vader Ian had opgezet in het Latijns-Amerikaanse belastingparadijs, roepen Labour-politici om een parlementair onderzoek of zelfs zijn aftreden. Inmiddels is ook bekend geworden dat Cameron drie jaar geleden, bij de toenmalige voorzitter van de Europese Raad van Staatshoofden en Regeringsleiders Herman van Rompuy, had gepleit voor het met rust laten van offshore-trusts, zoals die van zijn vader.

David Cameron gaf na meerdere verklaringen pas toe dat hij aandelen bezat in het offshorebedrijf van zijn vader.Beeld afp

'Een moeizame week'; op deze nogal eufemistische wijze had Cameron de zwaarste week uit zijn politieke loopbaan omschreven tegenover ITV's verslaggever Robert Peston. Deze week bestond vooral uit het ontwijken van vragen en vertellen van halve waarheden aangaande zijn fiscale positie. Toen hij geen uitweg meer zag, kwam het hoge woord eruit. Begin 2010, enkele maanden voor de aanvaarding van het premierschap, had hij de aandelen in het bedrijf van zijn vader verkocht. Het leverde hem omgerekend 39.000 euro op, een winst van bijna 24.000 euro waarover hij belasting zou betalen.

De hoop hiermee een streep onder de schadelijke affaire te hebben gezet vervloog vrijdag snel. De 24.000 euro blijkt, toevallig, pal onder de grens te liggen waarbij hij winstvermogensbelasting had moeten betalen. En hoe zit het met de erfenis van drie ton die hij later dat jaar zou ontvangen? Voor zijn nalatenschap had Cameron senior een trust opgezet in Jersey. En wat is het waarheidsgehalte van Camerons verklaring dat zijn vader het fonds Blairmore in 1982 niet had opgetuigd om belasting te ontwijken maar om de handel met dollarlanden te vergemakkelijken?

Hypocriet

Maar bovenal: waarom heeft Cameron, een expert in public relations, aan het begin van de week niet meteen openheid van zaken gegeven? Zo had hij dinsdag na een toespraak bij PwC nog zo zorgvuldig beweerd dat zijn gezin nu geen voordeel geniet van belastingtrucjes van zijn vader. Deze omzichtige optredens hebben hem meer schade berokkend dan de zaak zelf; de glans is verdwenen van zijn premierschap. In 2005 beet hij Tony Blair toe dat 'jij ooit de toekomst was'. Elf jaar later bevindt Cameron zich in soortgelijke positie.

De Blairmore-affaire bevestigt de indruk dat de top van de Conservatieve Partij hypocriet is waar het gaat om het bestrijden van belastingontwijking. Minister van Financiën George Osborne, net als Cameron miljonair, kreeg onwelgevallige vragen over de winst die zijn familiebedrijf maakte bij een vastgoedtransactie met een onderneming op de Maagdeneilanden. De familie van Zac Goldsmith, de Conservatieve kandidaat voor het Londense burgemeesterschap, had een trust in Zwitserland. Goldsmith zelf kocht twee huizen via een vennootschap op de Kaaimaneilanden.

Voor Cameron, die zijn bevoorrechte afkomst liever stilhoudt, komen de moeilijkheden ongelegen. Hij voert hard campagne voor het Britse lidmaatschap van de EU (en in het verlengde zijn eigen toekomst) en een van zijn wapens is, of was, zijn betrouwbaarheid. Rond het interview met Peston werd bekend dat hij 12 miljoen euro heeft uitgetrokken voor het sturen van een pro-EU folder aan de 27 miljoen huishoudens. Dit gebruik van belastinggeld heeft furie veroorzaakt, maar het heeft er de schijn van dat de bekendmaking een manier is om de aandacht van de fiscale zaak af te leiden.

De Britse premier David Cameron spreekt met studenten op de Exeter Universiteit in Exeter.Beeld photo_news
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden